Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Pinguicula
Семейство: Lentibulariaceae
Латинско наименование:

Pinguicula


Популярно наименование: Пингуикула, пингвикула

Добави в любими Добави в кошницата

Пингуикулите са малки хищни растения с приземни розетки от светло зелени до розово-червеникави листа покрити с лепкав секрет.
Цветовете им са изящни, нежни и красиви. Така тези растения се превръщат в може би най-доброто съчетание от двата свята - този на цъфтящите декоративни растения и този на хищните.
В култивация най-широко разпространени са Мексиканските пингуикули, защото са най-лесни за отглеждане в домашни условия и цъфтят най-обилно и красиво.
В естествени условия Мексиканските пингуикули най-често растат върху гола скала, в малки цепнатини в които се се събира нищожно количество органична материя, върху пъновете на стари, покрити с мъх дървета. Обикновено това са места в близост до реки, водопади, склонове с чести мъгли. Влагата е постоянна, а температурите умерени. Околните скали и по-високи растения правят частична сянка.
Пингвикулите са вечно зелени, но имат период на покой през който размерът им намалява като старите листа отмират, а новите са малки, събрани в по-малка, по-плътна розетка в центъра на растението. Това са така наречените зимни листа.
Пингвикулите имат много слабо развита коренова система. Тя представлява буквално няколко коренчета подобни на власинки, едва достатъчни за да закрепят растението към скалата. Така че пресаждането при тях обикновено означава просто преместване, което те понасят без проблеми.
Тези растения изглеждат най-красиво когато се засадят и оформят именно по начин, който пресъздава или визуално напомня естествената им среда - върху скала или дървен пън покрит с мъх.
За поливане е препоръчително да се използва дъждовна вода а субстратът трябва да съдържа малко варовик.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Пингуикула Пингуикула
 

Купи растение Pinguicula

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1301)
Размер:0.2 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:15.00 лв.
Наличност:5 бр.
Количество: бр.
 

Пингуикула - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: приземна розетка до 20 см. в диаметър
Вечнозелено: да
Светлина: полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, хищни