Bacopa monnieri
Семейство: Plantaginaceae
Латинско наименование:

Bacopa monnieri


Популярно наименование: Брахми, Бакопа мониери, воден исоп

Добави в любими Добави в кошницата

Бакопа мониери е малко, пълзящо, многогодишно растение със сукулентни стъбла и листа. Листата и стъблата са леко горчиви, нямат аромат, цветчетата са бели и симпатични, но като цяло незначителни.
Ценността на това растение за нас се състои в лечебната му сила и във факта, че без много усилия може да бъде отглеждано в къщи, стига да имате топло и светло място за презимуване. Обича богат, хумусен субстрат, много слънце, много топлина и равномерна влага - това е всичко. В замяна на това тази билка би могла да промени живота ви към по-добро.

Лечебно действие на Брахми


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Брахми без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Бакопа мониери има успокояващо и анти депресивно действие, което е непосредствено осезаемо още съвсем скоро след първия прием. За разлика от някои други билки като ашвагандата например бакопа мониери успокоява без да приспива.
Бакопа мониери подобрява растежа на нервните окончания в мозъка, въздейства и на системите регулиращи допамина и серотонина. В резултат на това действието ѝ като антидепресант е много отчетливо. Чувството за подтиснатост, притеснение, самота намаляват значително, обстоятелствата добиват по-светли краски а работоспособността и настроението се подобряват. Ефектът е дълготраен.
Бакопа мониери действа и като антиоксидант.
При дългосрочно приложение Бакопа мониери подобрява способността за заучаване и паметта и при стари и при млади хора. Този ѝ ефект обаче започва да става осезаем след няколкомесечен прием.
Както и куркумата, брахмито има частичен, временен и обратим ефект на намаляване на мъжката плодовитост като намалява броя на сперматозоидите, без обаче да потиска сексуалното желание и способност.

Активните съставки в тази билка са мастно разтворими. Затова, а и защото на гладен стомах може да предизвика дразнене се приема с някаква храна богата на мазнини. Вкусът ѝ е горчив, но човек в нужда не се плаши от това, а знае че прясната билка е по-добра от всеки екстракт. Точна дозировка няма, но като цяло минималното количество което ви трябва не е много голямо - няколко грама на ден. Някои от ефектите са по-силно изразени при по-високи дози, други не толкова. Няма токсичност и странични ефекти, използва се и при деца.
Бакопа мониери се комбинира добре с Центела азиатика (готу-кола), куркума, ашваганда, силимарин и други.

Всички тези и други ефекти са научно доказани и описани в много изследвания. За повече информация вижте този линк (на английски):
https://examine.com/supplements/bacopa-monnieri/

Галерия със снимки на Брахми

Брахми
 

Купи растение Bacopa monnieri

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1295)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:12.00 лв.
Наличност:4 бр.
Количество: бр.
 

Брахми - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 10℃ (зона 12 по USDA)
Достига размер: пълзящи стъбла до 0.5 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, лечебни, многогодишни