Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Passiflora hybrid
Семейство: Passifloraceae
Латинско наименование:

Passiflora hybrid


Популярно наименование: Хибридна пасифлора на основата на Пасифлора 'Инспирейшън' и инкарната.

Добави в любими Изчерпано

Това е една много специална за мен пасифлора, защото се оказа неочаквано хубава изненада. Растенията отгледах от семена, които получих с невалидна идентификация (Passiflora incarnata 'Inspiration'). Какво е точното родословие не мога да кажа, но цветовете приличат много на Passiflora 'Inspiration' и 'Incense'. Самата Пасифлора 'Инспирейшън' ('Вдъхновение') е тетраплоиден хибрид между Passiflora incarnata и Passiflora cincinnata. Passiflora 'Incese' е диплоиден хибирид между същите родители.
Пасифлора инкарната е една от най-устойчивите пасифлори. Листопадна и студо устойчива до зона 6, някой казват дори 5 по USDA (на защитено място). Цъфти от юли до септември, ароматна е, плодовете са ядливи. Кореновата система е силна, прави издънки, понася засушаване.
Passiflora cincinnata от своя страна е по-нежна и топлолюбива, но с по-тъмни и красиви цветове. Хибридите 'Инспирейшън' и 'Инценс' наследват най-доброто и от двата родителя. Въпреки че пасифлора 'Инценс' страда от вируси, които явно предава и чрез семената на потомството си, тя е една от най-дълго и непрекъснато цъфтящите пасифлори (от май до октомври според очевидци).

Моите растения със сигурност не са чиста инкарната. Не са и 'Инспирейшън' или 'Инценс', защото това са хибриди, които за да запазят характеристиките си се възпроизвеждат само вегетативно. Възможно е да са кръстоска между тях, защото цветовете много си приличат.
Моите растения започнаха да цъфтят на 6-7 месечна възраст след покълването, при което стъблата вече бяха почти два метра дълги и то след няколкократно подрязване. От този момент нататък и до момента в който пиша това всяко от растенията има пъпки на всяко следващо листо чак до върха, това са по двайсетина пъпки на растение и всеки ден има по няколко отворени цвята.
Цветовете са 10 см. в диаметър, ароматни. Ароматът не е нещо особено. При мен започват да цъфтят юни месец и продължават до есента. Не се самоопрашват, не се опрашват дори и кръстосано с растения от същата популация, така че плодове на тях до сега не съм виждал.
От втората зима натам при мен започнаха да се развиват като листопадни, въпреки че са в оранжерия.
Студоустойчивостта им все още е неизвестна, но инкарната и Инценс ги дават до -23℃, Инспирейшън до -12℃, така че има добри перспективи и си заслужава да се тества на открито у нас.
За съжаление са трудни за вегетативно размножаване.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

 

Купи растение Passiflora hybrid

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1244)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:15.00 лв.
Не е налично
 

Хибридна пасифлора на основата на Пасифлора 'Инспирейшън' и инкарната. - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -12.3℃ до -6.6℃ (зона 8 по USDA)
Достига размер: до няколко метра дължина на стъблата
Вечнозелено: да,не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято,есен
Категория: ароматни, вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, увивни, храсти