Antigonon leptopus
Семейство: Polygonaceae
Латинско наименование:

Antigonon leptopus


Популярно наименование: Антигонон лептопус, Мексикански катерач, коралова лоза

Добави в любими Изчерпано

Антигонон лептопус е една прекрасна, жизнена, бързо растяща лиана, която през лятото се обсипва с венци от нежни розови цветчета. Образува удебелено коренище, от което напролет избива нови стъбла и се възстановява дори да е отрязана до нивото на земята. Расте и цъфти добре в средно голям контейнер с достатъчно пространство за корените и опора по която да се катери. Подрязването е важно за поддържането му, останалите грижи са елементарни, няма някакви особени претенции, обича постоянна влага и слънце, но расте добре и на полусянка. Доста студоустойчиво растение е, но за съжаление не достатъчно, за да презимува на открито у нас, освен може би някъде по най-топлите кътчета на страната. При отглеждане в саксия обаче досегашния ми опит показва, че зимуването трябва да става в хладно или студено помещение, което не замръзва за дълго и с малко влага, може и на тъмно.
Антигонон е гръцка дума, която означава срещуположен ъгъл и се отнася до разположението на цветовете, а лептос означава фин, деликатен.

Лечебно действие на Антигонон лептопус


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Антигонон лептопус без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Екстрактът от листата и цветовете подтискат окислителната деградация на липидите(процесът при който свободните радикали крадат електрони от липидите в клетъчните мембрани, което резултира в клетъчни повреди). Той има антиоксидантно, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Горещ чай приготвен от надземните части се използва при настинка и грип. Чай от листата също се използва за третиране на диабет и високо кръвно налягане. Готвените корени са с ядков вкус а листата и цветовете се потапт в брашно, панират и сервират със спагети. Цветовете също се прибавят към омлети. Семената могат да бъдат печени, почистени, стрити и използвани като брашно.

http://www.pfigueiredo.org/TA24.pdf

Галерия със снимки на Антигонон лептопус

Антигонон лептопус
Антигонон лептопус
Антигонон лептопус
 

Купи растение Antigonon leptopus

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1134)
Размер:0.5 л.
Особености:младо растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:15.00 лв.
Не е налично
 

Антигонон лептопус - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -12.3℃ до -6.6℃ (зона 8 по USDA)
Достига размер: увивни стъбла с дължина по няколко метра
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: вкоренени растения, лечебни, многогодишни, увивни, храсти