Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена
Solanum pyracanthum
Семейство: Solanaceae
Латинско наименование:

Solanum pyracanthum


Популярно наименование: Соланум пиракантум, syn. Solanum pyracantha / pyracanthos / pyracanthon

Добави в любими Добави в кошницата

Соланум пиракантум - ето това е едно необичайно, оригинално, забележително растение, което привлича и задържа погледите и става повод за разговор и възхищение! Не би и могло да бъде иначе. Кадифените сиво-синкаво-зелени листа инкрустирани с крещящо, флуоресцентно оранжеви бодли просто предизвикват изумление. Съчетанието между форма, текстура и цвят при това растение е перфектно. Цветът на листата е мек, пастелен, ръбовете им са меко, вълнообразно нарязани. На този фон коничните, дълги, с формата на дебела игла, ярко оцветени шипове контрастират впечатляващо. Същото важи и за цветовете - с форма на звезда, ярко лилави с леко намачкани венчелистчета и ярко жълти тичинки - много красиви! Плодовете са типични малки, зелени, по-късно кехлибарени доматчета... само че добре защитени от трънливата си коронка.
Визуално Соланум пиракантум се променя значително с течение на времето. Листата на младите растения са два-три пъти по-големи от тези на възрастните и са много впечатляващи. Със съзряването листата издребняват и започва цъфтежът който е много красив и обилен и става основната атракция. Подобна промяна в размера на листата е характерна и за други представители на семейство картофови.
Всичко в това растение крещи - гледай ме, но не ме пипай!
И наистина човек може да прекара доста време разглеждайки го, откривайки нови детайли в текстурата, подредбата на бодлите и любувайки се на цветовете. Предлагам ви и вие да го направите.
Отглеждането няма да ви затрудни - през лятото трябва да е навън, на максимум слънце за да има гъсти, дълги и ярко оцветени бодли и не прекалявайте с водата.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Соланум пиракантум Соланум пиракантум
 

Купи растение Solanum pyracanthum

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 2112)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:младо растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:15.00 лв.
Наличност:3 бр.
Количество: бр.
 

Соланум пиракантум - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 1.5 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, храсти