Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена
Callisia fragrans
Семейство: Commelinaceae
Латинско наименование:

Callisia fragrans


Популярно наименование: Кализия фрагранс, ароматна кализия

Добави в любими Добави в кошницата

Непретенциозно, елементарно за отглеждане в домашни условия, високо ценено заради лечебните си свойства растение. Руснаците я наричат золотой ус.
При излагане на по-силна светлина листата стават много красиви - с жълтеникави и лилави петна, все по-тъмно лилави с увеличаване интензитета на светлината.
За лечебните свойства на кализията има много статии и в нашия и в руския, а и в англоезичния интернет.

Лечебно действие на Кализия фрагранс

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Кализия фрагранс без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Екстрактът от надземните части на ароматната Кализия има научно доказано противовирусно, вкл. противохерпесно и противомикробно действие. Използва се и при кожни заболявания, изгаряния и ставни болки.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2918872/
http://herbalpedia.ru/catalog/zolotoj-us/

ОСНОВНИ ЛЕЧЕБНИ ПРЕПАРАТИ ОТ КАЛИЗИЯ
В зависимост от заболяването и схемата на медикаментозната терапия, предписана от лекар, се използват различни части от растението и се приготвят различни препарати. Също така се променя и концентрацията на различните препарати. Някои болести изискват съчетаването на препаратите от кализия с други вещества – мед, масла, кремове, спирт, вино, извлеци от други билки и т.н. Технологията на приготвянето на препарати от кализия е доста проста и не изисква особени специални познания или апаратура. Главното е да се подбере съответната част от растението за съответния препарат.

МАСЛЕН ИЗВЛЕК
Масленият извлек от кализия се прилага при лечение на кожни заболявания, а също за разтриване при артрози, артрити и за всякакъв вид масаж.
За приготвянето му се използва както сокът на растението, така и нарязаните на ситно филизи.
Рецепта 1:
От свежи листа и стъбла (2–3 листа и 10 см от стъблото) се изстисква сокът, а остатъците се изсушават, надребняват и се заливат със зехтин (около 1,5 чаша). Оставя се да престои 3 седмици. След това се прецежда през марля. Готовото лекарство се съхранява в съд от тъмно стъкло на хладно.
Рецепта 2:
Мустачките на растението се нарязват на ситно, поставят се в огнеупорен стъклен съд, заливат се с растително масло и така приготвената суровина се поставя във фурна на 40℃ за 8 часа. След това маслото се прецежда и се налива в съд от тъмно стъкло. Препаратът се съхранява на хладно.
Рецепта 3:
20–25 колена от кализия се надребняват и слагат в огнеупорен съд, заливат се с 1 л растително масло и съдът се поставя в предварително затоплена до 40℃ фурна. Суровината се задушава 7–8 часа. След това се оставя да изстине, прецежда се и маслото се налива в съд от тъмно стъкло. Препаратът се съхранява на тъмно и студено място.
Рецепта 4:
Листа, стъбла и коленца от кализия се изсушават. Подготвената суровина се стрива на прах, сипва се в съд от тъмно стъкло и се налива растително масло. Оставя се да престои 2–3 седмици. Готовото масло се прецежда и се държи на тъмно и хладно място.
Рецепта 5:
От пресни листа и стъбла на кализия се изстисква сокът и се смесва с растително масло. Оставя се да престои на тъмно и хладно 2 седмици преди употреба.
Рецепта 6:
От стъбло с дължина 10 см и 2–3 листа се изстисква сокът, а остатъците се заливат с 1,5 чаши зехтин. Оставя се да кисне 2–3 седмици и се прецежда. Към готовия маслен извлек се прибавя половината от изстискания сок (запазва се в стъклен съд в хладилник). Готовото лекарство се съхранява в захлупен съд на тъмно и хладно.Особено подходящо средство за разтривки на болни стави през ден.

МЕХЛЕМ ОТ КАЛИЗИЯ
Мехлемът от кализия, приготвен на основата на детски крем, вазелин, свинска или друга животинска мас, краве масло, се прилага за лечение на ударени места, измръзвания, трофични язви и различни кожни болести. Използва се и за разтриване при простудни заболявания, артрит и артроза. Мехлемът е само за външно приложение. За приготвянето му се използват изсушени и свежи части от растението, които предварително се надребняват, а също и прясно изстискан сок.
Рецепта 1:
Листа и стъбла от кализия се нарязват на ситно, размачкват се и получената кашица се смесва с крем, вазелин или мас в съотношение 2:3. Полученият мехлем се прехвърля в съд от тъмно стъкло и се държи в хладилник.
Рецепта 2:
От листа и стъбла на растението се изстисква сокът и се смесва с крем, вазелин или мас в съотношение 1:3. Мехлемът се съхранява в съд от тъмно стъкло в хладилник.
Рецепта 3:
Листа, стъбла и млади филизи се смилат два пъти в месомелачка и се смесват с крем, вазелин или мас в съотношение 2:3. Мехлемът се пресипва в съд от тъмно стъкло и се държи в хладилник.
Рецепта 4:
Предварително се изсушават листа от кализия. Подготвената суровина се стрива на прах и се смесва с крем, вазелин или мас в пропорция 1:1. Съхранява се в стъклен съд в хладилник.

СПИРТЕН ИЗВЛЕК
Спиртни извлеци от кализия с различна концентрация се използват за прочистване на организма от токсини и шлаки, а също за лечение на остеохондроза, травми на ставите, ударени места, следоперационни сраствания, полипи, миоми, фиброми, заболявания на дихателната система, включително туберкулоза и астма. Спиртен извлек от кализия се прилага също и при лечение на гинекологични заболявания и болести на горните дихателни пътища. За приготвянето на спиртен извлек се използва както цялото растение, така и филизите му с кафеникаво-виолетов цвят, разделени на коленца. За получаването на извлеците може да се използва водка или медицински спирт, а също и ракия. В зависимост от градусите на алкохола и количеството на растителната суровина извлекът е по-концентриран или по-слаб.
Рецепта 1:
30–50 коленца от кализия се надребняват, поставят се в стъклен съд и се заливат с 1 л водка. Оставя се да престои 7–15 дни на тъмно място, като всекидневно се разклаща. След като течността придобие тъмнолюляков цвят, се прецежда и се налива в бутилка от тъмно стъкло. Съхранява се на хладно място.
Рецепта 2:
Страничните израстъци (мустаци) и листа на растението се нарязват на ситно, слагат се в стъклен съд и се заливат с водка. Престояват 12–15 дни на тъмно място. Препаратът периодично се разклаща. След това течността се прецежда и се налива в бутилка от тъмно стъкло. Държи се в хладилник.
Рецепта 3:
Изстисква се сок от листа и филизи на кализия и се смесва със спирт или водка в съотношение 2:3. Оставя се да престои на тъмно и хладно 7–10 дни. От време на време препаратът се разклаща.
Рецепта 4:
12 узрели коленца (лилави на цвят) се нарязват на ситно, размачкват се на кашица и се заливат с 500 мл водка или ракия. Престояват 2 седмици, като препаратът се разклаща периодично. Прецежда се и се налива в бутилка от тъмно стъкло. Съхранява се на тъмно и хладно място. Пие се в продължение на 6 месеца 2 пъти дневно по 1 чаена лъжичка 30–40 минути преди хранене. Приемът е по схема: взема се 3 седмици, 1 седмица се почива. Подходящо е за прочистване от шлаки, остеохондроза, ставни и кожни заболявания, онкологични заболявания, простуди, бронхити, астма, както и за разтривки, масажи, компреси.
Рецепта 5:
12 коленца от кализия се наситняват, заливат се със 150 мл медицински спирт и се оставят да киснат 2 седмици. Тинктурата се прецежда и се съхранява в плътно затворено шише на тъмно.Приемат се по 10 капки в 50 мл вода 2 пъти дневно 30–40 минути преди хранене. Курсът е 6-месечен, като приемът е по схема: 3 седмици се взема препаратът, 1 седмица се почива.
Рецепта 6:
15–17 коленца (нечетен брой) се заливат с 500 мл водка, киснат 12 дни на тъмно. Течността се прецежда и се приема по 1 чаена лъжичка веднъж дневно 30 минути преди закуска. Подходящо е за кашлица, бронхит, полипи, хемороиди. Може да се използва за разтривки и масаж.
Рецепта 7:
(Силен спиртен извлек)Два стръка с по 7 коленца се нарязват и се накисват в 250 мл водка за 10 дни.Приемът започва с 5 капки 2 пъти дневно. С всеки следващ ден капките се увеличават с 1, докато се стигне до 12. След това започват да се намаляват с по 1, докато се стигне до 5 капки на прием. Правят общо 5 такива курса, като след първия и втория се прави почивка от 1 седмица, а след третия и четвъртия – 10 дни.Средството се препоръчва при диабет.
Рецепта 8:
(Силен спиртен извлек)Четири стръка с по 15–20 колена се нарязват и слагат в еднолитров буркан, който се допълва с водка. Затваря се плътно и се оставя тъмно място за 1 месец. Течността се прецежда и се съхранява в хладилник или на хладно място. Препаратът е подходящ за разтривки.
Рецепта 9:
15–20 коленца от мустачките се смилат и се заливат с 1 л водка в стъклен съд. Оставя се за 14 дни на тъмно, прецежда се. Приема се по 1 мл 3 пъти дневно 1 час преди хранене. През това време не се пие или яде нищо. Препоръчва се за лечение на бронхиална астма.
Рецепта 10:
Спиртен извлек за приготвяне на маслена емулсияИзползват се разклонения от растението – 10–15 колена се заливат с 1 л 70% спирт и се оставят да престоят 14 дни. Извлекът притежава мощно имунокоригиращо действие.

ЗАПАРКА
Водни извлеци от кализия чрез запарване се прилагат за лечение на панкреатит, диабет, чернодробни и стомашно-чревни заболявания, а също и за прочистване на организма. За приготвяне на запарките се вземат листа с дължина не по-малко от 20 см.
Рецепта 1:
Един цял лист от кализия (около 20 см) се поставя в стъклен или керамичен съд и се залива с 1 л вряща вода (може и нарязан на ситно). Оставя се да кисне 24 часа. След това течността се прецежда, прелива се в бутилка от тъмно стъкло и се съхранява в хладилник. Пие се затоплена по 50 мл 10 – 40 минути преди ядене, 3 пъти дневно. Подходяща е при диабет, панкреатит, стомашно-чревни нарушения и за прочистване на организма.
Рецепта 2:
Един лист (20 см) от кализия се нарязва на ситно, суровината се слага в термос, залива се с 1 л вряща вода и се оставя да престои 5–6 часа. Течността се прецежда и се налива в бутилка от тъмно стъкло. Съхранява се в хладилник.
Рецепта 3:
10–15 коленца от мустачките на кализията се нарязват на ситно, слагат се в термос и се заливат с 1 л вряща вода. Препаратът престоява 5–7 часа, прецежда се и след като изстине, се налива в стъклен или керамичен съд. Съхранява се на тъмно и хладно място.

ОТВАРА
Отварата от кализия се използва за лечение на чернодробни и стомашно-чревни заболявания, за профилактика на простуди и грип, а също за прочистване на организма. Освен това отварата се прилага при лечение на алергия и кожни болести. За приготвянето ú се използват всички зелени части на растението – листа, стъбла и филизи.
Рецепта 1:
Листа и стъбла от кализия се нарязват на ситно, поставят се емайлирана тенджера, заливат се със студена вода. Съдът се слага на огъня, докато водата кипне(без да ври), след това се дръпва и се оставя да престои 6–7 часа. Отварата се прецежда,налива се в бутилка от тъмно стъкло и се съхранява в хладилник. Подходяща е при заболявания на черния дроб, стомашно-чревни и кожни заболявания, алергии, профилактика на простудни заболявания и за прочистване на организма.
Рецепта 2:
20–30 коленца от растението се нарязват на ситно, заливат се с гореща вода и съдът се слага на огъня, докато водата кипне. След това се дръпва и се оставя да престои 10 часа. Отварата се прецежда и налива в бутилка от тъмно стъкло. Държи се в хладилник.
Рецепта 3:
(концентрирана отвара)Стъбла, листа и коленца се нарязват на ситно. Суровината се поставя в емайлиран или керамичен съд и се залива с вряла вода в съотношение 10 части вода на 1 част билка. Слага се на водна баня (в по-голяма тенджера с вряща вода) и се вари 20–30 минути. Дръпва се от огъня и се оставя да изстине. Отварата се прецежда през марля и се налива в бутилки за съхранение. Първоначалният обем на течността се възстановява, като се долее нужното количество преварена вода.
Рецепта 4:
Един лист с дължина 20 см се нарязва на късчета, залива се с 1 л вряща вода в емайлиран съд, захлупва се с капак и се вари на слаб огън 5 минути. Дръпва се от огъня и се оставя да изстине. Отварата се пие топла по 50 мл 3 пъти дневно преди хранене. Препоръчва се при гастрит и ревматизъм.
Рецепта 5:
Един лист с дължина 20 см или два по-малки се наситняват, суровината се залива със 700 мл вряща вода в емайлиран съд. Вари се 3–5 минути, захлупва се и се оставя да престои 24 часа. Приемат се по 50–70 мл 3–4 пъти дневно 40 минути преди хранене. Препоръчва се при диабет и стомашно-чревни заболявания.
Рецепта 6:
Един голям лист от кализия се измива, изсушава, нарязва се и се слага в емайлиран съд. Залива се с 1 л студена вода и се слага на огъня. След кипване се оставя да ври 10–15 минути. Дръпва се от огъня, захлупва се и се увива в одеяло, за да се запази топлината. Оставя се суровината да кисне 4–5 часа. След това се прецежда, охлажда се и се налива в стъклен или керамичен съд. Съхранява се на тъмно и хладно място.
Рецепта 7:
20–30 коленца се заливат с 2 л гореща вода, съдът се слага на слаб огън и след като водата кипне, се вари 10–20 минути. Дръпва се от огъня и се оставя да престои 7–10 часа. Готовата отвара се прецежда,прелива се в стъклен или керамичен съд и се съхранява в хладилник.

Още линкове:
http://www.mplants.org.ua/view_main_right.php?id=91
http://www.gabris.ru/gabris/health/callisia/
http://poveche.com/?s=%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Кализия фрагранс отглеждана на полусянка Кализия фрагранс Кализия фрагранс отглеждана на слънце
 

Купи растение Callisia fragrans

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 784)
Размер:0.5 л саксия
Особености:възрастни растения
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:6.00 лв.
Наличност:6 бр.
Количество: бр.
 

Кализия фрагранс - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 1 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка,сянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: ароматни, вкоренени растения, лечебни, многогодишни, сукуленти, тревисти