Разсадникът е временно затворен. Ще изпълнявам вашите поръчки отново след 15 юни 2024. Благодаря за търпението!

Centella asiatica
Семейство: Apiaceae
Латинско наименование:

Centella asiatica


Популярно наименование: Азиатска центела, Азиатско хидрокотиле, Готу кола, Центела азиатика

Добави в любими Добави в кошницата

Центела азиатика е билка, които търсих в продължение на две години и сега с нескрита гордост мога да се похваля с успешното и отглеждане и размножаване и да предложа и на вас да я притежавате. Веднъж укрепнала центелата расте бързо и дава добра реколта целогодишно. Не е трудна за отглеждане, но ако не искате да употребявате никакви отрови и химикали, също като мен, то трябва редовно да я преглеждате, особено през зимата, защото понякога се напада от листогризещи и сокосмучещи - листни въшки, гъсеници, скакалци, голи охлюви. Субстратът трябва да е много богат, хумусен, отцедлив. Поливането трябва да е умерено с просъхване между поливките. По отношение на светлината не е толкова взискателна - вирее и на слънце и на сянка. Зимуването може да става или на светло при което растежът продължава целогодишно, както в хладно така и в топло помещение или пък на тъмно и хладно при което се засушава почти напълно, но не съвсем, листата отмират и се запазва само коренището.
Размножаването ѝ от семена не е трудно но има своите тънкости и най-вече изисква много търпение защото покълването обикновено отнема месеци и се случва единствено през пролетта и по-слабо през есента.

Сега към интересната част - центела азиатика е много ценно лечебно растение. Подробности - по-долу.

Лечебно действие на Азиатска центела


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Азиатска центела без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Центела азиатика подобрява функциите на мозъка - способността за учене, паметта, намалява психическото напрежение, подобрява вниманието и способността за концентрация, действа антидепресивно. В тази си част действието ѝ е подобно на Бакопа мониери, но бакопата има по-силно успокоително действие.
Центела азиатика влияе благоприятно върху здравето на сърцето, има ясно изразено антивъзпалително действие, което влияе особено положително при хронична венозна недостатъчност, както и ревматизъм.
Центела азиатика подпомага заздравяването на рани като стимулира синтезата на колаген и подтиска някои ензими, които водят до разграждането му.

Центела азиатика има общоукрепващо и тонизиращо действие. Тя е от онези билки, които аз категоризирам като билки-храни, които са най-добри като част от начина на живот и хранене, за които човек не трябва да чака да се разболее за да започне да ги приема.

Някои от компонентите в растението изглежда са активни дори и в много ниски концентрации и като цяло дозировката варира в много широки граници. Минималната препоръчителна доза е 2 до 5 грама на ден, оптималната - по 10 гр. листа дневно. В Непал при стомашни проблеми например се приема по 4 чаени лъжички сок (получен от 50 листа) сутрин на гладно в продължение на 2-3 седмици. Подобно на Бакопа мониери положителните ефекти върху работата на мозъка се проявяват след по-продължителен прием. Няма странични и токсични ефекти, дори и при прием на големи количества. Вкусът е приятен и напомня магданоз, но не е толкова интензивен.

Хилядолетните предания за лечебните свойства на готу колата са подкрепени с множество изследвания. Линкът по-долу съдържа богата библиография (на английски):
https://examine.com/supplements/centella-asiatica/

Тази страница е за закупуване на семена от Азиатска центела. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Азиатска центела

Азиатска центела
 

Купи семена Centella asiatica

Продукт (опаковка):25 бр. семена (кат. № 531)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Азиатска центела - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 15 см. височина, пълзящо
Вечнозелено: да
Светлина: полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво
Период на цъфтеж: пролет - лято,лято - есен
Категория: лечебни, многогодишни, семена, ядливи
Семена в грам: 950 по мои данни