Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена - начало

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена
Bauhinia acuminata
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Bauhinia acuminata


Популярно наименование: Баухиния акумината, джуджевидна бяла баухиния, бяло орхидеево дърво, снежно орхидеево дърво

Добави в любими Добави в кошницата

Според мен Баухиния акумината е изключително привлекателен храст!

Листата са раздвоени и приличат на говежди копита. Цветовете са чисто бели с жълти тичинки и зелен плодник, 8 до 12 см. в диаметър и ароматни! Ароматът бива описван като "изключителен", "божествен", "деликатно сладък"... нямам търпение да се уверя лично в тези епитети!

Семената са типични за Бобовите растения - едри, лесни за обработка, засяване и отглеждане. При пресаждането трябва да се внимава да не се нараняват корените. Изисква кисел и добре дрениран субстрат. В алкален субстрат (pH над 7.5) страда от хлороза, която се вижда дори и на някои от снимките в интернет. Към останалите условия не е особено претенциозна.
Презимуването става в помещение, което не замръзва, като при температури под +6℃ вероятно ще се развива като листопадно.

С малкия си размер (дори в естествена среда) този храст е идеален за отглеждане в саксия. Това е растение, което не създава грижи и не се нуждае от твърде много внимание.

Видът е включен в Червената книга на IUCN (Международен съюз за съхраняване на природата) със статус 'Least concern', което е най-ниската степен на застрашеност според класификацията, но все пак със съществуващ риск за дивите популации.
Въпреки твърденията в някои статии, че се култивира широко, факт е че понастоящем както растения, така и семена от този вид се продават изключително рядко. Причината за това не е в самото растение а във факта, че се разпространява главно между запалени колекционери, сред които е познато и ценено. За мен е удоволствие да мога да ви предложа семена и растения от този рядък вид.


Лечебно действие на Баухиния акумината

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Баухиния акумината без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

В Индия отвара от листата на Баухиния акумината се приема при нарушено храносмилане и астма, в Малайзия и Индонезия - при кашлица и простуда.
В Индия кората и листата се използват за лечение на бъбречни камъни и кожни болести.

http://www.stuartxchange.org/Bambang

Тази страница е за закупуване на семена от Баухиния акумината. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Баухиния акумината Баухиния акумината Баухиния акумината Баухиния акумината Баухиния акумината
 

Купи семена Bauhinia acuminata

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 461)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Баухиния акумината - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 10℃ (зона 12 по USDA)
Достига размер: до 2 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: ароматни, дървета, лечебни, многогодишни, семена, храсти
Семена в грам: 9