Bauhinia acuminata
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Bauhinia acuminata


Популярно наименование: Баухиния акумината, джуджевидна бяла баухиния, бяло орхидеево дърво, снежно орхидеево дърво

Добави в любими Добави в кошницата

Според мен Баухиния акумината е изключително привлекателен храст!

Листата са раздвоени и приличат на говежди копита. Цветовете са чисто бели с жълти тичинки и зелен плодник, 8 до 12 см. в диаметър и ароматни! Ароматът бива описван като "изключителен", "божествен", "деликатно сладък"... нямам търпение да се уверя лично в тези епитети!

Семената са типични за Бобовите растения - едри, лесни за обработка, засяване и отглеждане. При пресаждането трябва да се внимава да не се нараняват корените. Изисква кисел и добре дрениран субстрат. В алкален субстрат (pH над 7.5) страда от хлороза, която се вижда дори и на някои от снимките в интернет. Към останалите условия не е особено претенциозна.
Презимуването става в помещение, което не замръзва, като при температури под +6℃ вероятно ще се развива като листопадно.

С малкия си размер (дори в естествена среда) този храст е идеален за отглеждане в саксия. Това е растение, което не създава грижи и не се нуждае от твърде много внимание.

Видът е включен в Червената книга на IUCN (Международен съюз за съхраняване на природата) със статус 'Least concern', което е най-ниската степен на застрашеност според класификацията, но все пак със съществуващ риск за дивите популации.
Въпреки твърденията в някои статии, че се култивира широко, факт е че понастоящем както растения, така и семена от този вид се продават изключително рядко. Причината за това не е в самото растение а във факта, че се разпространява главно между запалени колекционери, сред които е познато и ценено. За мен е удоволствие да мога да ви предложа семена и растения от този рядък вид.


Лечебно действие на Баухиния акумината


Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Баухиния акумината без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

В Индия отвара от листата на Баухиния акумината се приема при нарушено храносмилане и астма, в Малайзия и Индонезия - при кашлица и простуда.
В Индия кората и листата се използват за лечение на бъбречни камъни и кожни болести.

http://www.stuartxchange.org/Bambang

Тази страница е за закупуване на семена от Баухиния акумината. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Галерия със снимки на Баухиния акумината

Баухиния акумината
Баухиния акумината
Баухиния акумината
Баухиния акумината
Баухиния акумината
 

Купи семена Bauhinia acuminata

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 461)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Баухиния акумината - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 10℃ (зона 12 по USDA)
Достига размер: до 2 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: ароматни, дървета, лечебни, многогодишни, семена, храсти
Семена в грам: 9