Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Разсадник Телопеа - екзотични растения и семена

Callistemon citrinus
Семейство: Myrtaceae
Латинско наименование:

Callistemon citrinus


Популярно наименование: Калистемон цитринус, syn. Callistemon lanceolatus

Добави в любими Изчерпано

Храст, естествено разпространен само в източна Австралия сред каменисти поречия на реки и крайбрежни блата.

На размер при отглеждане в саксия достига до около 1 м. височина и също толкова на ширина. Обикновено растежът му е храстовиден, но компактен, може да бъде оформен и като малко дръвче. Листата му са 30 до 70 мм. дълги и 5 до 8 мм. широки. Калистемон цитринус е вечнозелен.

Съцветията са 6 до 10 см. дълги и 4 до 7 см. в диаметър. Съставени са от множество дълги, пурпурно червени тичинки и са подобни на четка за почистване на бутилки. Именно този външен вид на цветовете го прави един от най-очарователните храсти, които можете да отглеждате в саксия. Няма друго растение, което да изглежда толкова впечатляващо и същевременно да изисква толкова малко грижи.

Най-обилният цъфтеж е често на два пъти - през пролетта и отново през есента, но често Калистемонът цъфти спорадично и през цялата година. Цветовете на Калистемона привличат множество пеперуди. Освен това Калисемон цинтринус започва да цъфти от много малък и като размер и като възраст.

Калистемон цитринус не понася температури по-ниски от няколко градуса под нулата, затова презимуването трябва да става на закрито в светло и хладно помещение.

Изискванията на Калистемона към субстрата са да е добре дрениран и богат на органична материя, кисел до силно кисел, но не и алкален, с постоянна влажност. Може да бъде отглеждан и на закрито през цялата година, като се развива добре при сух въздух и нормална стайна температура. Ако имате възможност обаче задължително го изнасяйте на открито през топлите месеци, така Калистемонът ви ще се развива по-добре и ще цъфти по-обилно.

Калистемонът реагира добре на подрязване и заради това без проблем може да се отглежда в саксия и да се поддържа до желания размер.
Реагира също така добре и на наторяване след цъфтежа, като за целта можете да използвате всеки добър тор за цъфтящи растения.

Името на вида - citrinus (цитринус) - произхожда от латинската дума за лимон поради миризмата на листата и няма нищо общо с цвета на цветовете. А Callistemon (Калистемон) в превод от латински означава "красиви тичинки". Понастоящем актуалното латинско име е променено на Melaleuca citrina. Metrosideros citrina и Callistemon lanceolatus са синоними.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Калистемон цитринус Калистемон цитринус Калистемон цитринус
 

Купи растение Callistemon citrinus

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 198)
Размер:0.5 л. саксия
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:15.00 лв.
Не е налично
 

Калистемон цитринус - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: 1 до 2 м. височина и също толкова ширина
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет - лято,лято - есен
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, храсти