Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Общи условия

С ползването на сайта вие се съгласявате с изложените по-долу Общи условия.
Общите условия подлежат на промяна без предизвестие.

Регистрация

За да можете да пазарувате в сайта е необходимо да се регистрирате. Регистрирайте се тук.
Не разполагам с физически магазин, така че всички поръчки се осъществяват само през сайта.
Освен това регистрацията ви осигурява и постоянен достъп до библиотека от файлове съдържащи детайлни инструкции за засяването и отглеждането на по-взискателните видове семена и растения които сте закупили от мен, както и възможността да използвате списъка с чакащи.

Пазарска количка и любими

Използвайте пазарската количка в сайта за да подготвите и изпратите поръчката си като добавите в нея всичко, което желаете да закупите и изберете начин на плащане и доставка.
Гарантирам грижливо изпълнение на всяка поръчка и бърза доставка. Повече за доставката вижте тук.
Пазарската количка не е постоянна и незавършените поръчки периодически се изчистват, затова ако искате да запазите даден набор от продукти можете да ги добавите в "любими".
"Любими" е една постоянна колекция на неща, които просто харесвате или искате да закупите вбъдеще. Можете да добавяте/премахвате от нея по всяко време, без това да е свързано с поръчка.

Условия за използване на списъка с чакащи

Ако желаете да закупите продукт, който в момента не е наличен можете да се запишете в списъка с чакащи. Това ви дава две предимства - желаната от вас бройка ще бъде взета предвид при производството или доставката на продукта и същият ще ви бъде предложен с предимство в момента в който отново е наличен. За целта веднага ще получите имейл с линк за завършване на поръчката. Записването в чакащи не е обвързано с предварително плащане, но записвайки се в чакащи вие заявявате сериозен и траен интерес към продукта и се обвързвате с това да завършите поръчката в момента в който продуктът отново е наличен и получите известие за това. Известията и самите поръчки се изпращат по реда на записването в списъка с чакащи като в същото време когато наличностите са ограничени продуктът остава недостъпен за тези, които не фигурират в списъка. При отпадане на интереса ви към даден продукт трябва своевременно да го премахнете от списъка ви с чакащи като използвате съответния линк в профила ви. Аз от своя страна си запазвам правото служебно да премахвам продукти от списъка с чакащи в случаите в които въпреки положените за това усилия ми е невъзможно да осигуря достатъчно наличности от даден продукт или когато същият не бъде поръчан от клиента в разумен срок след изпращането на известие за наличност.
Относно това кога дадено растение отново ще бъде налично моля имайте предвид че става въпрос за производството на растения, не за доставката на готови такива, така че не мога да се ангажирам с точни срокове и дати, но целя в рамките на един сезон да имам поне по една партида от всички растения показани на сайта.

Минимална стойност на поръчката

Минималната стойност на поръчката е 10.00 лв. Онлайн магазинът е настроен така, че няма да ви позволи да приключите и изпратите поръчката си ако тази стойност не е достигната и ще ви покаже съответното предупреждение.

Доставка - начини и приблизителна цена

Вариантите за доставка са:

 1. С куриер. Работя с фирма Еконт. Изпращам от офис на Еконт с доставка до ваш адрес (тарифа офис-врата) или от офис на Еконт до офис на Еконт (тарифа офис-офис, при възможност - като пощенска пратка). Тарифите на куриера можете да видите на сайта econt.com. Опитът ми показва, че за семена и растения до 1 кг. цената на доставката до офис на Еконт обикновено е около 4-5 лева, за по-тежки пратки или за такива над 60 см., както и за доставка до врата цената нараства. Цената на доставката варира и според стойността на наложения платеж и населеното място, в което се намира адресът ви, например доставката до населени места, в които няма офис на Еконт е по-скъпа. Поради това за мен е невъзможно предварително да кажа точно колко ще ви струва доставката.

Адрес за получаване на пратки

Всички закупени продукти се изпращат до адреса за доставка посочен от вас в профила ви. Това може да е вашия домашен или служебен адрес или офис на Еконт. Можете да го редактирате по всяко време като влезете в системата и кликнете на линка "профил".

Начини на плащане

Плащането става в брой, в момента на получаване на продуктите. За определени поръчки може да бъде изискано предварително плащане.

Срокове

Стандартното време за обработка на поръчката ви е три работни дни. Старая се обаче да правя така, че поръчките подадени до 11.00 ч. в дните понеделник до четвъртък включително по възможност да бъдат изпратени още същия ден и на следващия да са при вас.

Петък, събота и неделя поръчки не се изпращат.

Нямам практика да запазвам растения за изпращане на по-късна дата. Изключение може да се направи само когато пратката бъде изцяло предплатена.

През зимните месеци, при нощни температури под нулата са възможни значителни забавяния в доставката на поръчки съдържащи чувствителни към студа растения. Такива поръчки се изпращат при първа възможност, при подходящи за безопасното им пътуване климатични условия.

Опаковки

За да получите поръчката си невредима обръщам специално внимание на надеждността на опаковката. Смятам че най-важното е да получите растението си живо и здраво, за да му се радвате дълго и правя всичко за целта.
Опаковането и на семената и на растенията се извършва непосредствено преди изпращането.

Общи условия по търговете

Когато един продукт е предложен за продажба на търг важат следните общи условия:
За продукта може да има зададена минимална цена различна от стартовата. Минималната цена е най-ниската, за която съм склонен да го продам. Ако търгът завърши без нито една оферта, която да надхвърля минималната цена то целия търг ще се счита за неуспешен и продуктът няма да бъде продаден. Минималната цена не е задължително да бъде видима за купувачите, но до достигането ѝ под офертите се изписва "Минималната цена не е достигната"
Търгът може да бъде предсрочно прекратен и офертите по него анулирани по всяко време при погиване или повреждане на продукта за който се наддава.
Направена оферта може да бъде анулирана при изричен писмен (по имейл) отказ от страна на наддаващия.
При отказ от страна на направилия най-високата оферта продуктът може да бъде предложен на останалите наддаващи по реда на офертите им.

Растенията които продавам

Всички растения, които предлагам са мое собствено производство.
Стремя се да предлагам качествени, с добър външен вид и най-вече добре аклиматизирани растения, способни да да се развиват добре дълго след като преминат под вашите грижи, разхубавявайки се все повече от година на година. За целта при производството им не използвам нищо, което всеки един обикновен цветар в България да не може да си позволи.
Продавам предимно млади, малки растения, тип "разсад", но добре укрепнали. Така мога да предложа достъпни цени дори и за по-скъпи видове растения, да изпращам растенията по куриер до всяка точка на България и да съм уверен, че те бързо ще се адаптират към новото място и новите условия на отглеждане при вас.
Всички растения които продавам са с ясно обозначени латински имена включващи рода, вида както и подвид, разновидност и сорт където е приложимо и гарантирано отговарят на видовата си принадлежност освен когато изрично не е упоменато друго. Така всеки един колекционер и любител може да е сигурен какво точно растение придобива, както и лесно да потърси в мрежата допълнителна информация и снимки.
Растенията показани в сайта се продават поединично, освен ако изрично не е указано друго. За всяка поръчка винаги избирам най-добрите растения от всички налични. Обикновено растенията се изпращат със саксията и субстрата, в които са, понякога "на бала", т.е. с пръстта около корените, но без саксия, понякога "на гол корен", т.е. без субстрат и без саксия. За всяко конкретно растение това винаги е упоменато в описанието на продукта.
За да са растенията и семената закупени от мен винаги източник на радост и удовлетворение за вас заедно с тях ще получите и детайлни инструкции за отглеждането им базирани на личните ми задълбочени познания и опит с тези растения и винаги в последствие можете да разчитате на информация, съвет и помощ.

Семената които продавам

Семената които продавам са от проверени и изпробвани източници или мое собствено производство. Сея от всяка партида и знам че поникват.
Разбира се, няма как да гарантирам покълването или добрия растеж тъй-като те зависят от много фактори, но съм убеден че осигурявайки съответните условия и полагайки необходимите грижи ще имате успех със семената и растенията закупени от мен.
Семената се продават на бройка или на грамаж. Когато бройката на семената в пакета е известна тя е упомената в сайта. Ако не пише нищо, значи и аз самият не знам точната бройка. Имайте предвид, че дори и когато е посочен броят на семената в един пакет, той не е гарантиран! Има растения, чиито семена са толкова дребни (росянките например), че едва ли има човек, който би се наел да ги брои с точност. Има и растения при които отделянето на семената от останалите части на плода е много трудно постижимо, това обикновено е упоменато като "непочистени". При всички случаи се старая ако има разлика тя да е на плюс за вас.
Понеже аз съхранявам семената при специални условия пакетите не са предварително готови, а се приготвят - броят, мерят, опаковат непосредствено преди изпращането. Затова практиката ми е такава - ако поръчате например две опаковки от по 30 семена от даден вид като сложите продукта в кошницата си веднъж и зададете количество 2 ще получите една опаковка със 60 семена вътре. Ако сложите същия продукт два пъти в кошницата с количество по 1, тогава ще получите два отделни пакета с по 30 семена вътре.

Разяснение на информацията от продуктовата страница

На страницата посветена на съответния вид растение ще намерите обща информация и снимки на растенията от този вид. Снимките с логото на Телопеа са или снимки на някои от конкретните растения, които се продават или на екземпляри от моята колекция.
В секцията "Купи" е групирана информацията за конкретния продукт, който купувате - бройка, произход, размер, особености, цена.

Размер:
 • Размерът на саксията е винаги упоменат. Когато размерът на самото растение не е упоментат се предполага че размерът на саксията е адекватен на размера на растението според вида, сорта и начина му на растеж. Честа практика е да се продават растения в големи за размерите им саксии. Аз обаче продавам растения, не пръст, затова при мен понякога е обратното - растенията са в саксии, които са им тесни и след седмица-две аклиматизация при вас може да се нуждаят от пресаждане в по-голяма саксия.
  Още информация за графика на производство, наличностите и размерите на растенията.
 • Саксиите които най-често употребявам са четириъгълни с размер 9х9 см. и вместимост половин литър. Този размер позволява максимално намаляване на разходите за транспорт, както и изработването на максимално надеждна опаковка.
 • Размерите на растенията са усреднени на база цялата партида и са приблизителни.
Особености: тук са групирани други подробности за продукта. Тези белези също са усредени на база цялата партида.
Когато става въпрос за възрастта на растението класификацията, която съм приел е следната:
 • Семенаци/поници - растения от семенен произход до отпадане на семеделите.
 • Млади растения - растения на възраст след отпадане на семеделите, но преди достигане на зрялост за цъфтеж.
 • Възрастни растения - способни на цъфтеж растения.
Растенията, които имат цветни пъпки или цветове в момента обикновено са изрично упоменати като растения с цветни пъпки или цветове.

Цена: Растенията с намалена цена биват два вида:
 • Такива от които в дадения момент са в промоция било защото имам в повече от тях, било защото сезонът е такъв че желая да ги разпродам по-бързо.
 • Такива които са преоценени. Негодните семена и растения, тези за които имам и най-малкото съмнение че няма да се развиват добре при вас отиват на компоста, тях не ги продавам нито преоценени, нито в промоция. Преоценените растения са здрави, аклиматизирани и жизнеспособни, но са или по-малки от нормалния размер на който ги продавам или пък са прерастнали спрямо размера на саксията си или имат някакви козметични повреди, които ги правят по-неугледни. Въпреки тези си недостатъци това са растения, за които съм преценил че са способни да се развиват добре в бъдеще при положение че положите адекватни грижи за тях.

Употреба на бисквитки и лични данни

telopeanursery.com използва бисквитки (cookies) за да ви предоставя по-добра услуга (по-добра навигация в сайта, потребителска сесия и други). Бисквитките са файлове, които се генерират от сайта и се записват на устройството, с което го ползвате (компютър, телефон). С използването на сайта вие се съгласявате с нашата употреба на бисквитки. Ако желаете да изтриете бисквитките или да ограничите или забраните тяхната употреба използвайте съответните инструменти на браузъра си.
Данните, които попълвате в профила си се използват единствено във връзка с изпълнението на поръчките ви, паролите се съхраняват криптирани, а имейл адресите не се предоставят на трети лица.
С регистрацията си в този сайт вие се съгласявате предоставения от вас имейл адрес да бъде използван за комуникация във връзка с направени от вас поръчки или запитвания, както и за предоставяне на релевантна информация от страна на разсадник Телопеа.