Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Мисия

Здравейте, казвам се Петър Костов. Отглеждането на растения ми е страст и хоби от много години.
Красотата и изяществото на растенията ме очароват и ми носят огромна наслада. Грижите за тях, колкото и да са стресиращи на моменти, ми носят голямо удовлетворение. Едно добре гледано растение винаги се отблагодарява с начина по който изглежда и се развива. Всяка нова пъпка и всеки нов цвят е повод за радост, а често и гордост.
Основният ми интерес и силата ми са в размножаването на растенията, било то вегетативно било то чрез семена.
Истински ме вдъхновява исторята, която всяки един вид растение крие в себе си - уникалните приспособления, благодарение на които оцелява, развива се и се размножава. Например способността на хищните растения да отделят ензими и с тяхна помощ и с помощта на бактерии да разграждат и усвояват животинска храна, способността на Протеите да отделят в почвата химикали, които разтварят скалите и извличат фосфора от тях, способността на много растения, когато бъдат нападнати от гъсеници, да отделят във въздуха специфични химикали, с които привличат точно този вид оса, която храни малките си с точно този вид гъсеница, която в момента гризе листото... Всяко едно растение е уникална химическа фабрика и то най-съвършената, която някога е съществувала на тази планета.
Petar Kostov, telopeanursery.com Без растенията не само че нямаше да ни има, но и нямаше да си заслужава да ни има, така се чувствам аз.
Започнах разсадник Телопеа с желанието да споделя тази моя страст и да дам възможност на всеки запален цветар, градинар и колекционер, който разполага с градина, оранжерия или слънчев прозорец, независимо в коя точка на България, да притежава някои интересни, странни, екзотични, редки или сравнително слабо познати и разпространени у нас видове растения. Целта ми е да ви предоставя възможност за избор на растения, които липсват в най-близкия ви цветарски магазин - растения, които да ви радват с цветовете си, да ви интригуват и вдъхновяват с историята си, да ви лекуват физически и душевно. Приоритет са ми декоративните и лечебни растения.
Кръстих разсадника "Телопеa" - от латинското телопос (telopos), означаващо "виждащ се отдалеч". Адресът на сайта е telopeanursery.com, "nursery" - втората дума в адреса на сайта е просто английската дума за разсадник.
Желая ви безкрайно много радост и успехи с вашите цветя!

Регистрация

За да можете да пазарувате в сайта е необходимо да се регистрирате. Регистрирайте се тук.
Не разполагам с физически магазин, така че всички поръчки се осъществяват само през сайта.
Освен това регистрацията ви осигурява и постоянен достъп до библиотека от файлове съдържащи детайлни инструкции за засяването и отглеждането на по-взискателните видове семена и растения които сте закупили от мен.

Пазарска количка, любими и списъкът с чакащи

Използвайте пазарската количка в сайта за да подготвите и изпратите поръчката си като добавите в нея всичко, което желаете да закупите и изберете начин на плащане и доставка. Пазарската количка не е постоянна и незавършените поръчки периодически се изчистват, затова ако искате да запазите даден набор от продукти можете да ги добавите в "любими".
"Любими" е една постоянна колекция на неща, които просто харесвате или искате да закупите вбъдеще. Можете да добавяте/премахвате от нея по всяко време, без това да е свързано с поръчка.
Ако желаете да закупите продукт, който в момента не е наличен можете да се запишете в списъка с чакащи. Това ви дава две предимства - желаната от вас бройка ще бъде взета предвид при производството или доставката на продукта и в момента в който той бъде обявен за продажба на сайта веднага ще получите имейл с известие за това. След това продуктите се изпращат по реда на поръчването им, а не според реда в списъка с чакащи, затова проверявайте пощата си редовно тъй-като често количествата са ограничени.
Гарантирам грижливо изпълнение на всяка поръчка и бърза доставка. Повече за доставката вижте тук.

Минимална стойност на поръчката

Минималната стойност на поръчката е 10.00 лв. Онлайн магазинът е настроен така, че няма да ви позволи да приключите и изпратите поръчката си ако тази стойност не е достигната и ще ви покаже съответното предупреждение.

Необходимостта от минимална стойност на поръчките се налага от факта, че опаковането и изпращането на всяка една поръчка е много трудоемко и така както повечето от вас ще намерят за неоправдано да закупят нещо за 2 лв. а да платят 5 лв. за доставката му, така и за мен самия е неоправдано да вложа време и пари в подготовката и опаковането на такава пратка.

Общи условия по търговете

Когато един продукт е предложен за продажба на търг важат следните общи условия:
За продукта може да има зададена минимална цена различна от стартовата. Минималната цена е най-ниската, за която съм склонен да го продам. Ако търгът завърши без нито една оферта, която да надхвърля минималната цена то целия търг ще се счита за неуспешен и продуктът няма да бъде продаден. Минималната цена не е задължително да бъде видима за купувачите, но до достигането ѝ под офертите се изписва "Минималната цена не е достигната"
Търгът може да бъде предсрочно прекратен и офертите по него анулирани по всяко време при погиване или повреждане на продукта за който се наддава.
Направена оферта може да бъде анулирана при изричен писмен (по имейл) отказ от страна на наддаващия.
При отказ от страна на направилия най-високата оферта продуктът може да бъде предложен на останалите наддаващи по реда на офертите им.

Растенията които продавам

Всички растения, които предлагам са мое собствено производство.
Стремя се да предлагам качествени, с добър външен вид и най-вече добре аклиматизирани растения, способни да да се развиват добре дълго след като преминат под вашите грижи, разхубавявайки се все повече от година на година. За целта при производството им не използвам нищо, което всеки един обикновен цветар в България да не може да си позволи.
Продавам предимно млади, малки растения, тип "разсад", но добре укрепнали. Така мога да предложа достъпни цени дори и за по-скъпи видове растения, да изпращам растенията по куриер до всяка точка на България и да съм уверен, че те бързо ще се адаптират към новото място и новите условия на отглеждане при вас.
Всички растения които продавам са с ясно обозначени латински имена включващи рода, вида както и подвид, разновидност и сорт където е приложимо и гарантирано отговарят на видовата си принадлежност освен когато изрично не е упоменато друго. Така всеки един колекционер и любител може да е сигурен какво точно растение придобива, както и лесно да потърси в мрежата допълнителна информация и снимки.
Растенията показани в сайта се продават поединично, освен ако изрично не е указано друго. За всяка поръчка винаги избирам най-добрите растения от всички налични. Обикновено растенията се изпращат със саксията и субстрата, в които са, понякога "на бала", т.е. с пръстта около корените, но без саксия, понякога "на гол корен", т.е. без субстрат и без саксия. За всяко конкретно растение това винаги е упоменато в описанието на продукта.
За да са растенията и семената закупени от мен винаги източник на радост и удовлетворение за вас заедно с тях ще получите и детайлни инструкции за отглеждането им базирани на личните ми задълбочени познания и опит с тези растения и винаги в последствие можете да разчитате на информация, съвет и помощ.

Семената които продавам

Семената които продавам са от проверени и изпробвани източници или мое собствено производство. Сея от всяка партида и знам че поникват.
Разбира се, няма как да гарантирам покълването или добрия растеж тъй-като те зависят от много фактори, но съм убеден че осигурявайки съответните условия и полагайки необходимите грижи ще имате успех със семената и растенията закупени от мен.
Семената се продават на бройка или на грамаж. Когато бройката на семената в пакета е известна тя е упомената в сайта. Ако не пише нищо, значи и аз самият не знам точната бройка. Имайте предвид, че дори и когато е посочен броят на семената в един пакет, той не е гарантиран! Има растения, чиито семена са толкова дребни (росянките например), че едва ли има човек, който би се наел да ги брои с точност. Има и растения при които отделянето на семената от останалите части на плода е много трудно постижимо, това обикновено е упоменато като "непочистени". При всички случаи се старая ако има разлика тя да е на плюс за вас.
Понеже аз съхранявам семената при специални условия пакетите не са предварително готови, а се приготвят - броят, мерят, опаковат непосредствено преди изпращането. Затова практиката ми е такава - ако поръчате например две опаковки от по 30 семена от розовата кортадерия като сложите продукта в кошницата си веднъж и зададете количество 2 ще получите една опаковка със 60 семена вътре. Ако сложите същия продукт два пъти в кошницата с количество по 1, тогава ще получите два отделни пакета с по 30 семена вътре.

За латинските наименования на растенията

Латинските наименования на растенията се използват, за да може всяко растение да има едно единствено уникално наименование валидно в цял свят. Името на всяко растение се състои от две части. Първата - това е името на рода, което винаги се изписва с главна буква. Второто име е името на вида, което винаги се изписва с малки букви. Когато дадено растение е култивирано заради свои особености, които го отличават от вида на него му се дава име на сорт (култивирана разновидност). Това трето име винаги започва с главна буква и се поставя в единични кавички. Ето и пример: Solanum lycopersicum 'Amazon Chocolate'. Понякога в един и същи вид растение се обособяват групи, различаващи се по дадени белези. Тези групи могат да представляват разновидности (var.), подвидове (subsp.) или форми (f.). Всички те се изписват с малки букви след съответното обозначение и следват видовото наименование, например: Juncus effusus f. spiralis (спираловидната форма на вида effusus в рода Juncus). Всички латински имена имат определено значение като могат да отразяват дадени характеристики на растението (напр. variegata - с листа изпъстрени с по-светли петна) или името на ботаника, който го е описал (D. burmannii - Johannes Burman) или пък мястото, на което е открито (balcanicus - на Балканите). За добро или за лошо понякога имената на растенията се променят. Въз основа на различни изследвания таксономистите обединяват видове, разделят родове и като цяло създават затруднения на обикновените цветари. Допълнителни затруднения се създават от търговските марки, под които много производители разпространяват растенията си.
Следвайки това, което смятам за добра практика, аз се стремя да обозначавам растенията, които предлагам само с актуалните им латински наименования. Допълнително в сайта ще намерите латинското име изписано на кирилица, което ще ви улесни при разчитането му, както и популярното българско име, ако има такова.

Информацията от етикета обяснена

Всяко растение закупено от мен носи етикет - табелка за забиване в субстрата. На тази табелка ще намерите информация за името на растението, изискванията му към светлината, поливането, минималните температури, които понася и киселинността на субстрата, при която се развива оптимално.
табелки Телопеа
Аз поставям табелките винаги от северната страна на саксията. Можете да използвате тази информация за да запазите ориентацията на растението спрямо светлината.
При оформяне на поръчката ако желаете може да поръчате такива табелки за забиване и за закупените от вас семена. Цената на една табелка е 0.18 лв. Табелките се поръчват в комплект, който включва по една табелка за всеки закупен пакет семена. Ако промените броя пакети семена в кошницата е необходимо да натиснете "Обнови" и да добавите табелките отново.

Информацията от продуктовата страница обяснена

На страницата посветена на съответния вид растение ще намерите обща информация и снимки на растенията от този вид. Снимките с логото на Телопеа са или снимки на някои от конкретните растения, които се продават или на екземпляри от моята колекция.
В секцията "Купи" е групирана информацията за конкретния продукт, който купувате - бройка, произход, размер, особености, цена.

Размер: Особености: тук са групирани други подробности за продукта. Тези белези също са усредени на база цялата партида.
Когато става въпрос за възрастта на растението класификацията, която съм приел е следната:
Растенията, които имат цветни пъпки или цветове в момента обикновено са изрично упоменати като растения с цветни пъпки или цветове.

Сезоните в южното полукълбо

Някои от семената и растенията, които предлагам произхождат от Южното полукълбо, затова мисля, че ще е полезно тук да ви кажа как са разпределени тамошните сезони по месеци:
Зима - юни, юли и август;
Пролет - септември, октомври, ноември;
Лято - декември, януари, февруари;
Есен - март, април, май.

USDA зони за студоустойчивост на растенията

Това е система за класификация на растенията според тяхната студоустойчивост разработена от Министерство на земеделието на САЩ и свързана с конкретните дадености на климата в различни региони на Северна Америка. Макар и предназначена за територията на САЩ тя е възприета де факто по цял свят за определяне студоустойчивостта на растенията. Системата включва карти на т.нар. зони, включващи региони със сходни зимни температури. Такава карта за балканския полуостров можете да видите по-долу. Зоните се определят според средногодишните минимални температури. Обърнете внимание, че става въпрос за средни минимални температури, не за рекордно ниските такива. Освен температурата обаче има и много други фактори, определящи т.нар. микроклимат, които могат да доведат до това дадено растение да преживява без никакъв проблем до две зони по-ниски температури или пък да измръзне дори при по-високи температури от тези, които нормално издържа. Такива фактори са разположението (южно, северно...), ветровете (завет или открито спрямо студените зимни северозападни / североизточни ветрове), влажността на почвата и др.
Според показаната по-долу карта България попада в 6-та и 7-ма зона, като само малка част от югоизточните Родопи е в зона 8.

Температурните граници на зоните са както следва:

Зона 1студоустойчиви до под -45.6℃
Зона 2студоустойчиви, -45.6℃ до -40.0℃
Зона 3студоустойчиви, -40.0℃ до -34.5℃
Зона 4студоустойчиви, -34.5℃ до -28.9℃
Зона 5студоустойчиви, -28.9℃ до -23.3℃
Зона 6студоустойчиви, -23.3℃ до -17.8℃
Зона 7устойчиви само в Южна България и по Черноморието, -17.8℃ до -12.3℃
Зона 8устойчиви само в най-топлите райони, -12.3℃ до -6.6℃
Зона 9устойчиви само на слана и краткотраен мраз, -6.6℃ до -1.1℃
Зона 10топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃

USDA зони за България

Употреба на бисквитки и лични данни

telopeanursery.com използва бисквитки (cookies) за да ви предоставя по-добра услуга (по-добра навигация в сайта, потребителска сесия и други). Бисквитките са файлове, които се генерират от сайта и се записват на устройството, с което го ползвате (компютър, телефон). С използването на сайта вие се съгласявате с нашата употреба на бисквитки. Ако желаете да изтриете бисквитките или да ограничите или забраните тяхната употреба използвайте съответните инструменти на браузъра си.
Данните, които попълвате в профила си се използват единствено във връзка с изпълнението на поръчките ви, паролите се съхраняват криптирани, а имейл адресите не се предоставят на трети лица.
С регистрацията си в този сайт вие се съгласявате предоставения от вас имейл адрес да бъде използван за комуникация във връзка с направени от вас поръчки или запитвания, както и за предоставяне на релевантна информация от страна на разсадник Телопеа.