Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Телопеа - екзотични растения и семена

Titanopsis calcarea
Семейство: Mesembryanthemaceae
Латинско наименование:

Titanopsis calcarea


Популярно наименование: Титанопсис калкарея

Добави в любими Добави в кошницата

Titanopsis calcarea е най-често отглежданият вид Титанопсис. Името му означава "изглеждащ като варовик". Titanopsis calcarea е впечатляващо растение, с уникални листа с много разнообразни по цвят нарастъци върху тях, което му помага да се слее добре с околната среда в естествените му местообитания. Titanopsis calcarea е родом от Южна африка и е един от най-студоиздръжливите сукуленти, близки до Алоинопсисите.

Titanopsis calcarea е сукулент, образуващ килим от базални розети, достигащи 10 см. ширина. Листата са до 2.5 см. дълги с пресечени върхове. Листата на този вид са различно оцветени - обикновено сиви или синьо-зелени, покрити плътно по върховете с белезникави, кремаво-сиви, охра, червени или синкави нарастъци, в зависимост от произхода на растението. Titanopsis calcarea цъфти с 2 сантиметра широки, оранжево-жълти до лимонено-жълти цветове към края на есента и зимата.

Титанопсис калкареа е лесно за отглеждане растение, расте на туфи и образува килим. Нуждае се от умерено поливане докато расте през късната есен и ранната пролет. През останалото време е добре да се държи по-сухо. Като всички "живи камъчета", Titanopsis calcarea се развива най-добре в порести почви с отличен дренаж. Корените на Титанопсиса е най-добре да се разположат така, че да растат надолу между близко разположени камъни и да достигат почва под тях. Почви без камъни задържат твърде много влага и това може да стане причина за изгниването на корените през зимата. Titanopsis calcarea расте добре в почви с различна киселинност. Толерира както високи температури, така и студ. Titanopsis calcarea може да се отглежда и на прозореца у дома. У нас на открито ще се нуждае от изключително добре дренирана почва и защита от дъжд. Предпочита лека сянка през лятото и пълно слънчево изложение през всички останали сезони.

Titanopsis calcarea се отглежда лесно от семена.

Тази страница е за закупуване на семена от Титанопсис калкарея. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

 

Купи семена Titanopsis calcarea

Продукт (опаковка):30 бр. семена (кат. № 94)
Произход:собствено производство
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Титанопсис калкарея - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -23.3℃ до -17.8℃ (зона 6 по USDA)
Достига размер: 10 см.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена,сухолюбиво
Период на цъфтеж: лято - есен
Категория: многогодишни, семена, сукуленти