Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Nepenthes fusca
Семейство: Nepenthaceae
Латинско наименование:

Nepenthes fusca


Популярно наименование: Непентес фуска

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Непентес фуска е междинен тип непентес, среща се от 300 до 2500 м. надморска височина. По тази причина е един от най-успешно развиващите се видове в условията на домашно отглеждане у нас.

Непентесите са изключително устойчиви и приспособими растения, подходящи за почти всяко помещение. Противно на много неща, които можете да прочетете в интернет почвата в никакъв случай не трябва да е постоянно мокра, непентесите не трябва да се киснат във вода, това води до израждане на кореновата система и бавна смърт на растението! В идеалния случай субстратът трябва да е приятно влажен през цялото време без периоди на наводняване или засушаване.
Непентесите изискват висока въздушна влажност - в никакъв случай под 35%. Оптумумът е около 70 - 80%, но повечето видове добре се приспособяват към животът в обикновено жилищно помещение, където влажността на въздуха нормално се колебае около 50%. При ниска въздушна влажност непентесите не умират, а продължават да растат, но не образуват ловилки. Добре е ежедневно да бъдат опръсквани с чиста, неваровита вода.
Непентесите обичат светлината и се нуждаят от поне няколко часа слънце на ден.
Непентесите могат да бъдат подрязвани, за да бъдат поддържани в желаната форма и размери.
Непентесите растат най-добре в лек, добре аериран и дрениран субстрат съставен от чист торф и перлит/пясък. Някои видове предпочитат по-алкален и минерален субстрат.

През лятото спокойно можете да отглеждате непентеса си и на открито - в градината или на балкона, но трябва постепенно да го привикнете към директната слънчева светлина и да го поставите на лека шарена сянка, защитен от най-жарките слънчеви лъчи по обяд. Саксиите закачени на открито изсъхват бързо, затова не забравяйте да поливате непентеса си често.

Имайте предвид обаче, че непентесите се аклиматизират бавно към всяка промяна в условията. Затова местенето не им се отразява добре.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска Непентес фуска
 

Купи растение Nepenthes fusca

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1194)
Размер:0.5 л.
Особености:възрастно растение, в момента без кани
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:10.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 

Непентес фуска - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво
Категория: многогодишни, резници, увивни, хищни