Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Nepenthes fusca
Семейство: Nepenthaceae
Латинско наименование:

Nepenthes fusca


Популярно наименование: Непентес фуска

Добави в любими Добави в кошницата

Непентес фуска е бавно растящ, междинен тип непентес. Среща се от 300 до 2500 м. надморска височина в родината си и по тази причина е един от сравнително малкото видове, които се развиват добре в условията на домашно отглеждане у нас. Растението, което предлагам в момента е от моята лична колекция, на възраст е над 15 години, през което време разбира се многократно е подрязвано. В момента е засадено в 3 л. саксия със свеж субстрат, в която може спокойно да изкара няколко години без пресаждане. Можете да го видите на снимките. Наскоро го подрязах с около метър, за да го приведа във възможен за изпращане вид. Има приосновни издънки, няколко кани и активно расте и образува нови. Препоръчвам заедно с него да закупите и тор за хищни растения.

Непентесите са изключително устойчиви и приспособими растения, подходящи за почти всяко помещение. Противно на много неща, които можете да прочетете в интернет почвата в никакъв случай не трябва да е постоянно мокра, непентесите не трябва да се киснат във вода, това води до израждане на кореновата система и бавна смърт на растението! В идеалния случай субстратът трябва да е приятно влажен през цялото време без периоди на наводняване или засушаване.
Непентесите изискват висока въздушна влажност - в никакъв случай под 35%. Оптумумът е около 70 - 80%, но повечето видове добре се приспособяват към животът в обикновено жилищно помещение, където влажността на въздуха нормално се колебае около 50%. При ниска въздушна влажност непентесите не умират, а продължават да растат, но не образуват ловилки. Добре е ежедневно да бъдат опръсквани/обливани/измивани с чиста, неваровита вода.
Непентесите обичат светлината и се нуждаят от поне няколко часа слънце на ден.
Непентесите като форма на растеж са лози, които могат да бъдат подрязвани, за да бъдат поддържани в желаната форма и размери. При възрастните растения подрязването се отразява особено добре тъй-като младите приосновни издънки са много по-жизнени, силни и с по-къси междувъзлия. Каните, които се образуват на листата, които са близо до земята са различни от тези, които са по-нагоре по стъблата и обикновено са по-красиви.
Непентесите растат най-добре в лек, добре аериран и дрениран субстрат съставен от чист торф и перлит/пясък/смляна борова кора. Някои видове предпочитат по-алкален и минерален субстрат.

През лятото спокойно можете да отглеждате непентеса си и на открито - в градината или на балкона, но трябва постепенно да го привикнете към директната слънчева светлина и да го поставите на лека шарена сянка, защитен от най-жарките слънчеви лъчи по обяд. Саксиите закачени на открито изсъхват бързо, затова не забравяйте да поливате непентеса си често.

Имайте предвид обаче, че непентесите се аклиматизират бавно към всяка промяна в условията. Затова честото местене не им се отразява добре.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Непентес фуска
 

Купи растение Nepenthes fusca

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1194)
Размер:3 л., вис. 50 см. след подрязване
Особености:растението на снимката, преоценено
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:45.00 лв., 25.00 лв. (-44%, до изчерпване на количествата)
Наличност:1 бр.
Количество: бр.
 

Непентес фуска - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво
Категория: вкоренени растения, многогодишни, увивни, хищни