Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения и семена

Zantedeschia hybr.
Семейство: Araceae
Латинско наименование:

Zantedeschia hybr.


Популярно наименование: кала, зантедехия хибридна

Добави в любими Добави в кошницата

Калата е популярно декоративно растение заради елегантните си цветове и декоративните си листа, често изпъстрени с бели петънца. Родът зантедехия се състои от осем вида, но в култивация като чист вид се среща Зантедехия етиопика (бялата блатна/градинска кана) а почти всички други култивирани растения са хибридни, което дава и много по-голямо разнообразие в цветовата гама спрямо дивите видове. Шарените сортове не са студоустойчиви за нашия климат. Името "Кала" е подвеждащо, защото кала (Calla palustris) се отнася за друг род растение в същото семейство Змиярникови.
Родината на калата е Южна Африка и на север до Малави.
Като растение зантедехиите представляват растения с удебелени коренища или грудки, които са многогодишни и съхраняват достатъчно хранителни вещества за оцеляването на растението през сухия сезон. Надземната част (листата) отмира в края на лятото. По размер форма и цвят листата варират много - някои са едноцветни, други изпъстрени с бели (всъщност прозрачни) петънца, някои са сърцевидни, други копиевидни, ланцетни, овални и др.
Цветовата гама също е богата - жълто, оранжево, червено, лилаво, тъмно виолетово (черно), двуцветни и преливащи варианти, както и такива с променящ се цвят - например отваря се жълт, но с времето става оранжево-червен. Конкретните цветове, с които разполагам можете да видите на снимките.


Тази страница е за закупуване на семена от кала. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала
 

Магазинът ще бъде отворен на 1-ви февруари 2020 г.

кала - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 60 см.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: луковични, многогодишни, семена, тревисти