Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения и семена

Zantedeschia hybr.
Семейство: Araceae
Латинско наименование:

Zantedeschia hybr.


Популярно наименование: кала, зантедехия хибридна

Добави в любими Добави в кошницата

Калата е популярно декоративно растение заради елегантните си цветове и декоративните си листа, често изпъстрени с бели петънца. Родът зантедехия се състои от осем вида, но в култивация като чист вид се среща Зантедехия етиопика (бялата блатна/градинска кана) а почти всички други култивирани растения са хибридни, което дава и много по-голямо разнообразие в цветовата гама спрямо дивите видове. Шарените сортове не са студоустойчиви за нашия климат. Името "Кала" е подвеждащо, защото кала (Calla palustris) се отнася за друг род растение в същото семейство Змиярникови.
Родината на калата е Южна Африка и на север до Малави.
Като растение зантедехиите представляват растения с удебелени коренища или грудки, които са многогодишни и съхраняват достатъчно хранителни вещества за оцеляването на растението през сухия сезон. Надземната част (листата) отмира в края на лятото. По размер форма и цвят листата варират много - някои са едноцветни, други изпъстрени с бели (всъщност прозрачни) петънца, някои са сърцевидни, други копиевидни, ланцетни, овални и др.
Цветовата гама също е богата - жълто, оранжево, червено, лилаво, тъмно виолетово (черно), двуцветни и преливащи варианти, както и такива с променящ се цвят - например отваря се жълт, но с времето става оранжево-червен. Конкретните цветове, с които разполагам можете да видите на снимките.


кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала кала
 

Магазинът ще бъде отворен на 1-ви февруари 2020 г.

кала - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 60 см.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: вкоренени растения, луковични, многогодишни, тревисти