Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Nepenthes maxima
Семейство: Nepenthaceae
Латинско наименование:

Nepenthes maxima


Популярно наименование: Непентес максима

Добави в любими Добави в кошницата

От чистите видове непентес Непентес максима е може би най-приспособимият. В родината си се среща от 40 до 2600 м. надморска височина, което означава че понася температури в много широки граници - както тропическа жега така и доста прохладни градуси. Растежът е сравнително бърз и наистина това е един от най-лесните и благодарни за отглеждане в домашни условия непентеси.
Растенията, които предлагам в момента са от моята лична колекция. Отгледал съм ги от семена засяти някъде през 2010 година. В момента са засадени в 3 л. саксии със свеж субстрат, в която могат спокойно да изкарат няколко години без пресаждане. Можете да ги видите на снимките. Наскоро се наложи да съкратя стъблата с около метър и половина, за да ги приведа във възможен за изпращане вид. Имат и приосновни издънки, по няколко кани и активно растат и образуват нови. Препоръчвам заедно с тях да закупите и тор за хищни растения.

Непентесите са изключително устойчиви и приспособими растения, подходящи за почти всяко помещение. Противно на много неща, които можете да прочетете в интернет почвата в никакъв случай не трябва да е постоянно мокра, непентесите не трябва да се киснат във вода, това води до израждане на кореновата система и бавна смърт на растението! В идеалния случай субстратът трябва да е приятно влажен през цялото време без периоди на наводняване или засушаване.
Непентесите изискват висока въздушна влажност - в никакъв случай под 35%. Оптумумът е около 70 - 80%, но повечето видове добре се приспособяват към животът в обикновено жилищно помещение, където влажността на въздуха нормално се колебае около 50%. При ниска въздушна влажност непентесите не умират, а продължават да растат, но не образуват ловилки. Добре е ежедневно да бъдат опръсквани/обливани/измивани с чиста, неваровита вода.
Непентесите обичат светлината и се нуждаят от поне няколко часа слънце на ден.
Непентесите като форма на растеж са лози, които могат да бъдат подрязвани, за да бъдат поддържани в желаната форма и размери. При възрастните растения подрязването се отразява особено добре тъй-като младите приосновни издънки са много по-жизнени, силни и с по-къси междувъзлия. Каните, които се образуват на листата, които са близо до земята са различни от тези, които са по-нагоре по стъблата и обикновено са по-красиви.
Непентесите растат най-добре в лек, добре аериран и дрениран субстрат съставен от чист торф и перлит/пясък/смляна борова кора. Някои видове предпочитат по-алкален и минерален субстрат.

През лятото спокойно можете да отглеждате непентеса си и на открито - в градината или на балкона, но трябва постепенно да го привикнете към директната слънчева светлина и да го поставите на лека шарена сянка, защитен от най-жарките слънчеви лъчи по обяд. Саксиите закачени на открито изсъхват бързо, затова не забравяйте да поливате непентеса си често.

Имайте предвид обаче, че непентесите се аклиматизират бавно към всяка промяна в условията. Затова честото местене не им се отразява добре.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Непентес максима Непентес максима Непентес максима Непентес максима
 

Купи растение Nepenthes maxima

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1826)
Размер:3 л. саксия, 50 см. височина
Особености:пол: мъжки, възрастно растение, преоценени
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:45.00 лв., 25.00 лв. (-44%, до изчерпване на количествата)
Наличност:2 бр.
Количество: бр.
 

Непентес максима - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до няколко метра дължина на стъблата
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, увивни, хищни