Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Hippeastrum papilio
Семейство: Amaryllidaceae
Латинско наименование:

Hippeastrum papilio


Популярно наименование: Хипеаструм папилио, пеперуден амарилис

Добави в любими Добави в кошницата

Хипеаструм папилио е рядък, застрашен вид епифитно луковично растение с изящни и изтънчено красиви цветове.
Фонът на цветовете варира от бяло през бледо зелено до наситено ябълково зелено, а шарките от червеникаво до пурпурно и кафеникаво. Видът е носител на наградата на Кралското Градинарско Общество (RHS AGM) заради лесното си отглеждане и уникалните цветове на които може да се разчита всяка година.

Хипеаструм папилио е открит през 1967 г от аржентински колекционер в градина в южна Бразилия. До деветдесетте години на миналия век се е смятал за изчезнал в диво състояние. По това време е открита една единствена дива популация, която понастоящем наброява около 50 екземпляра живеещи по дърветата в район с площ около 10 квадратни километра в район насечен от пътища и канали. Гората, която видът е обитавал оригинално е била с размер над 1 200 000 км2, но сега е редуцирана до около 99 000 км2 заради плантации за захарна тръстика, кафе и застрояване. Както и при останалите видове американски амарилиси (хипеаструми) генофонда на култивираните растения е изключително ограничен и представлява не повече от 10% от този на дивите популации, което носи голям риск от заболявания. Въпреки това Хипеаструм папилио не показва никакви признаци на податливост на хипеастровия мозаечен вирус.

Луковиците са доста едри, а растенията супер жизнени и бързо растящи. Това прави видът подходящ родител при хибридизация, в резултата на което съществуват безброй хибридни сортове, но това което аз предлагам е оригиналния, чист, див вид отгледан от оригинални бразилски семена!

Отглеждането на Хипеаструм папилио от семена е съвсем лесно и просто, стига да стартирате с пресни, жизнеспособни семена. Семената са "будни", т.е. нямат период на покой, който трябва да се преодолява а директно започват да растат, понякога още дори преди да са засяти. Засяват се на плитко (така че до тях да достига светлина) в смес от листовка, пясък и перлит и се поддържат доста влажни. Температурите трябва да са умерени - по-топло през деня, хладно през нощта. Това е всичко.
В последствие грижите също са елементарни и растенията се развиват добре при най-различни условия, вкл. и в стайни условия. В родината си хипеаструм папилио расте основно през зимата и цъфти през пролетта (октомври), лятната почивка (ако има такава) е кратка. При мен също расте през зимата и цъфти през януари. Високите температури тук а може би по-скоро фактът че аз ги засушавам през лятото ги подтикват към покой и моите растения почиват в продължение на няколко месеца като губят изцяло листата си, но запазват кореновата си система и на есен се раззеленяват отново. Това че в момента в който старите листа изсъхнат аз спирах да ги поливам може би е било грешка защото изглежда че в родината им няма ясно изразен сух сезон. Освен това други цветари от чужбина казват, че за тях Хипеаструм папилио е вечно зелен или почти вечнозелен като веднага след изсъхването на старите листа изкарван нови и съответно наедрява по-бързо и цъфти на втората-третата година от семка, това обаче аз го разбрах едва в последствие когато моите растения цъфнаха на седмата година и започнах да ги показвам и обсъждам с колеги.
Така или иначе при отглеждане от семена е необходимо известно търпение, защото луковиците трябва да наедреят достатъчно преди да са в състояние да образуват и поддържат огромните цветове.

Поради това че не понасят изсушаване тези семена са нетрайни така че няма да ги предлагам дълго време затова не се бавете с поръчката а след като ги получите ги засейте веднага.

Тази страница е за закупуване на семена от Хипеаструм папилио. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Хипеаструм папилио Хипеаструм папилио Хипеаструм папилио
 

Купи семка Hippeastrum papilio

Продукт (опаковка):1 бр. семка (кат. № 1790)
Особености:нехибридни, реколта април 2019
Произход:собствено производство
Цена:2.35 лв., 2.00 лв. (-15%, до изчерпване на количествата)
Количество: бр.
 

Хипеаструм папилио - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,есен,зима
Добро за: уникален цвят, рядък, застрашен вид
Категория: колекционерска серия, луковични, многогодишни, семена