Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Cissus discolor
Семейство: Vitaceae
Латинско наименование:

Cissus discolor


Популярно наименование: Цисус дисколор, шарен цисус

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Разноцветният цисус е красива лиана с тъмни листа напомнящи като шарки листата на бегония рекс. Основния цвят на листата е тъмно зелен а върху него се наслагват множество сребристи и пурпурни петна. Долната страна на листата и стъблата са винено червени.
Стъблата са тънки, меки, снабдени с разклонени мустачки, които излизат от пазвите на листата и служат за прикрепване на растението към заобикалящите го предмети. С други думи като форма на растеж наподобява пасифлорите.
Една добре отгледана и богато облистена лиана Цисус дисколор е гледка, която не се забравя! Листата са наистина много красиви, шарени но стилни.

Отглеждането на растението като цяло не е трудно. Не е студоустойчиво, така че се отглежда в контейнер и вирее добре при условия подобни на тези, при които се отглеждат субтропическите видове пасифлори, с тази разлика че цисуса предпочита полусянка а не пълно слънце.
И докато оцеляването на растението не е проблем, то постигането на максимално красив и впечатляващ вид може да се получи от само себе си а може и да се окаже предизвикателство в зависимост от конкретните условия. Работата е там, че цветът на листата не е неизменен а се влияе от количеството светлина, температурата, може би влагата и други фактори и докато младите листа са винаги с наситени и ярки цветове старите листа понякога избледняват и изгубват пурпурните оттенъци. Когато това се случи растението може да бъде силно подрязано и по този начин подмладено. Възможно е обаче при оптимални условия цветът и на старите листа да се запази. Аз самият все още търся оптималните условия за това растение, но изглежда че силната, разсеяна светлина, съчетана с умерени температури и влага дават най-добри резултати.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Цисус дисколор
 

Купи растение Cissus discolor

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1669)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:все още с не напълно наситени цветове
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:10.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 

Цисус дисколор - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: увивни стъбла до 2-3 м., но обикновено по-къси
Вечнозелено: да,не
Светлина: полусянка
Влага: умерена
Добро за: красиви листа подобни на бегония
Категория: вкоренени растения, многогодишни, увивни