Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения и семена

Streptosolen jamesonii
Семейство: Solanaceae
Латинско наименование:

Streptosolen jamesonii


Популярно наименование: Стрептосолен, мармаладен храст

Добави в любими Добави в кошницата

Стрептосолена е малък тропически храст, естествено разпространен в Колумбия, Еквадор и Перу. В редките моменти, когато можете да го видите без цвят няма да ви направи кой знае какво впечатление - рехаво храстче с тънки, меки стъбла дълги до метър и дребни, овални, наситено зелени листенца. На този етап нищо няма да ви подскаже в каква огнена топка от цвят може да се превърне това шугаво храстче!
Цветовете са фуниевидни, 3 см. дълги и около 2.5 см. широки, ярко лимонено жълти при отварянето си. След няколко дни цветът им започва да се променя в оранжево и накрая в почти червено. Толкова са ярки, че сякаш излъчват своя собствена светлина. Цъфтежът е изключително буен и продължава с месеци. Така се получава че растението прилича на една топка мармалад от портокали, от където идва и популярното му име на английски - мармаладен храст.
По отношение на отглеждането до сега не ми създава затруднения, освен това че трябва да се внимава с поливането. Обича постоянна влага и при прекалено засушаване бързо хвърля листенца и не загива, но се оголва. При възстановяване на нормалния воден режим също така бързо се раззеленява отново, но за да се избегне това просто трябва да се поддържа равномерна влага в субстрата. Като минимална температура му дават -2℃, но нормално презимуването трябва да става при над +6℃. През лятото при температури над 35℃ е добре да му се избира по-прохладно местоположение на полусянка и свеж въздух. Субстратът трябва да е добре дрениран и богат.
Заради обилния си и продължителен цъфтеж на който може да се разчита, Стрептосолена е носител на наградата на Кралското градинарско общество (RHS AGM).

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Стрептосолен Стрептосолен
 

Купи растение Streptosolen jamesonii

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1666)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:10.00 лв.
Наличност:3 бр.
Количество: бр.
 

Стрептосолен - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 10℃ (зона 12 по USDA)
Достига размер: 1-2 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Добро за: изключително декоративен цъфтеж
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, многогодишни, храсти