Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Phyllanthus fluitans
Семейство: Phyllanthaceae
Латинско наименование:

Phyllanthus fluitans


Популярно наименование: Филантус флуйтанс, плаващ филантус

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Филантус флуйтанс е единствения воден представител на рода Филантус. Роднини са му полупустинни плодни дървета като амлата например.
Плаващия филантус представлява малко, свободно плаващо на повърхността на водата растение състоящо се от тънки, крехки стъбла с червени коренчета и няколко овални листенца с диаметър около сантиметър и половина. Стъбълцата са крехки и растението лесно се разделя на части, които продължават да растат и да се размножават самостоятелно образувайки красив килим по повърхността на водата. Цветчетата са малки, бели и също много симпатични.
Цветът на листата варира според условията на средата от зеленикаво през керемидено до наситено червено-лилаво като основният фактор е пропорцията на хранителните вещества във водата. Задължително е наличието на желязо а колкото по-малко макро елементи има, толкова по-наситен е цвета. Аз имам филантуси от същата популация в два отделни съда, които са един до друг и получават една и съща светлина, но растенията в единия съд бяха зелени а в другия червени. Зелените растения след преместване в другия съд след няколко дни започват да почервеняват и обратното. В крайна сметка всички станаха червени, когато разбрах как да ги торя и че цветът зависи най-вече от това, не само от осветлението.
Филантус флуйтанс се развива отлично в аквариуми, но може успешно да бъде отглеждан и в градински езерца или всякакъв съд с вода на открито през лятото. Зимата трябва да бъде прибиран за презимуване вътре на светло и топло.
Както и всички други плаващи растения и филантуса обича богата на хранителни вещества вода или редовно наторяване, включително и с желязо и микроелементи. При отглеждане в аквариум е най-добре наторяването му да става чрез опръскване с фина пръскалка. По този начин растението бива подхранено без това да повлиява съществено на състава на водата в аквариума.
Много добре се комбинира с Лимнобиум левигатум.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Филантус флуйтанс
 

Купи растения Phyllanthus fluitans

Продукт (опаковка):около 50 бр. растения (кат. № 1640)
Размер:покриват плътно площ около 20х20 см.
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:5.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 

Филантус флуйтанс - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: 5-6 см.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: блатно
Категория: вкоренени растения, водни растения, колекционерска серия, многогодишни