Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Wolffia arrhiza
Семейство: Araceae
Латинско наименование:

Wolffia arrhiza


Популярно наименование: Безкоренова волфия, Волфия ариза

Добави в любими Добави в кошницата

Тези миниатюрни зелени полусфери с диаметър около 1 мм. плаващи на повърхността на водата нямат корени, но имат съвсем истински, макар и невидими с просто око цветчета с по един плодник и една тичинка. Това е Волфия ариза, безкореновата волфия - най-малкото цъфтящо растение на света. Освен това се размножава и вегетативно чрез делене. На снимката можете да видите всички фази на деленето - от малка пъпка до равностойна половинка готова да се откъсне. Зимува под формата на спящи пъпки, които потъват на дъното. Има и добра хранителна стойност, както за рибите така и за хората но до сега не съм успявал да ги развъдя толкова много, че да ги опитам.
Освен волфията на снимката се виждат и нишковидните стъбла и полупрозрачни капанчета на хищното растение утрикулария гиба както и надводните части на мириофилума.
Волфията е естествено разпространена у нас, макар и сякаш не много често срещана. Растенията които предлагам са култивирани, не са събирани от природата.
В аквариума образува много красив зелен килим на повърхността на водата. Към параметрите на водата не е взискателна но за да се размножава изисква доста хранителни вещества, силна светлина и сравнително спокойна вода без много бурно течение по повърхността. През зимата, а понякога и през други сезони изпада в покой като потъва на дъното.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Безкоренова волфия
 

Купи растения Wolffia arrhiza

Продукт (опаковка):около 1 с.л. растения (кат. № 1639)
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Безкоренова волфия - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви, -23.3℃ до -17.8℃ (зона 6 по USDA)
Достига размер: 1 мм
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: блатно
Категория: вкоренени растения, водни растения, колекционерска серия, местни видове, многогодишни, ядливи