Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Neptunia oleracea
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Neptunia oleracea


Популярно наименование: Водна мимоза, Нептуния олерацея, syn. Neptunia natans, Neptunia prostrata, Neptunia aquatica

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Нептуния олерацея или още Нептуния прострата е много рядко по нашите ширини, красиво, нежно, деликатно водно растение с нежни, перести, чувствителни на допир листенца и топчести жълти цветове. При контакт с водата по стъблата ѝ се образува интересна мека, гъбеста материя, подпомагаща плаваемостта им.
Нарича се водна мимоза, защото също като сухоземната си роднина при допир бързо свива листенцата си. Визуално листата ѝ също приличат на мимозата, може би са малко по-овални. Съцветията обаче са различни и като цвят и като структура, но като форма отново са почти сферични до цилиндрични.
Нептуния олерацея пониква по бреговете на водоеми със застояла или бавнотечаща, топла вода. В последствие стъблата се разрастват в посока на водата, разпукват се като пуканки и върху тях се образува слой подобен на топлоизолацията за тръби или на монтажна пяна, който поддържа стъблата на повърхността на водата. Листата растението държи над водата. Постепенно на всеки възел се появяват розово-лилави корени, които черпят хранителни вещества от водата. Тези сегменти в един момент се откъсват от корена и се превръщат в свободно плаващи. Когато водната мимоза расте на сушата в мокра почва стъблата са голи, гладки и много нежни. В този си вид, заедно с листата се ядат като вкусът е доста приятен.
Красива и интересна, Нептунията може да се отглежда в топло градинско езеро, аквариум или всеки друг съд с топла вода. Стъблата достигат до към метър или малко повече, но естествено с подрязване могат да се поддържат и на половина. Това дори е препоръчително, за да има повече разклонения.
Нептунията може да расте и като сухоземно растение, при което бялата поддържаща тъкан не се образува и стъблата остават голи. Като сухоземно растение нептунията расте стелещо се и в мокра почва (тиня) край бреговете на водоеми.
В районите където е естествено разпространена хората я берат и консумират като зеленчук, понеже структурата ѝ е нежна, а вкуса - приятен, леко пикантен.
Единствения тънък момент ако нямате тропически аквариум е презимуването, защото за да е успешно трябва температурата на водата да се поддържа над 15-20℃ с много светлина и топъл, влажен въздушен слой над водата. Трябва да я пазите и от листните въшки, защото нептунията им е любима храна през зимата. За по-лесно презимуване растението или част от него може да се премести в съд с аквариумен нагревател с реле, да се покрие със стъкло и да се постави някъде на силна светлина. Другият вариант е да се отглежда като едногодишно при което цвят няма да има, но така или иначе цветовете не са основната атракция а самите растения за един сезон спокойно достигат пълния си размер.

Освен на открито през лятото Нептуния олерацея може да се отглежда и в сладководен тропически аквариум със силно осветление около 12 ч. на ден целогодишно и със слой топъл въздух над водата. При тези условия растението ще се чувства добре през всички сезони. За доброто здраве на нептунията в аквариума е важно сериозното захранване с всички необходими макро и микро елементи, като задължително е във водата да има желязо и магнезий.

Нептунията се комбинира много добре с Филантус флуйтанс.

Нептуния олерацея е колекционерска рядкост не само у нас, но и по света. Извън родината си се среща почти единствено и само в азиатските хранителни магазини под формата на замразен зеленчук. Живи растения по света се предлагат много рядко, а семена почти никога, защото не зреят едновременно и събирането им от водните басейни е много трудно. По тази причина за мен е гордост да мога да предложа това екзотично растение за първи път в България!

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Водна мимоза Водна мимоза Водна мимоза Водна мимоза Водна мимоза
 

Купи растение Neptunia oleracea

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1541)
Размер:плаващи сегменти по 10-15 см. дължина, с корени
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:15.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 
Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1719)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:25.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 

Водна мимоза - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 10℃ (зона 12 по USDA)
Достига размер: до към 1-1.5 м. стелещи се стъбла
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: блатно
Период на цъфтеж: лято
Добро за: Колекционерска рядкост!
Категория: вкоренени растения, водни растения, колекционерска серия, многогодишни, увивни, храсти, ядливи