Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Nelumbo nucifera
Латинско наименование:

Nelumbo nucifera ssp. komarovii


Популярно наименование: Нелумбо комарови, Нелумбо нуцифера подвид комарови, Индийски лотос

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Нелумбо нуцифера подвид комарови или накратко Нелумбо комарови е подвид на свещения индийски лотос образуващ най-северната известна популация на водния лотос. Ареалът му на разпространение е Хабаровския край в Русия, който се намира на 49 градуса северна ширина, близо до границата с Китай. Или ако погледнете картата на света това е визуално между Монголия и о-в Сахалин, на север от Япония и Северна Корея. За сравнение България на 42 градуса северна ширина, цели 7 градуса по- на юг. Една от популациите се намира в Хинганския резерват, където средните температури през януари са -23.6℃ с 18-27 см. снежна покривка, което е предпоставка за дълбоко замръзване на почвата. Летата там са кратки, но за сметка на това горещи и влажни с много валежи поради летния мусон. Средната температура през юли 20.5℃. Средно годишно там има около 133 дни с температури над нулата.
Повече информация за Хинганския резерват тук: Хинганский заповедник.
Нелумбо комарови се среща и в още няколко резервата в областта и е вписан в Червената книга на редките и застрашени растения на Русия.

Всичко това идва да покаже, че става въпрос не за тропическо растение, а за растение приспособено към умерено континентален климат, достатъчно студоустойчиво за отглеждане и натурализация на открито в цяла България. В интернет има данни за успешното му отглеждане на открито и в централна и северна Европа.

Нека това обаче не ви подвежда, че самото растение, било то надземните или подземните му части са устойчиви на замръзване - това не е така. Просто този подвид има различен ритъм на растеж в сравнение с тропическите популации. Това е нагледно илюстрирано на една от снимките където със ZO е обозначено растение от северните популации а с RL растение от тропическите популации. Илюстрацията е взета от тази статия: Transcriptomic Analysis of the Regulation of Rhizome Formation in Temperate and Tropical Lotus. В развитието на ризомите на северните популации има периоди на бърз растеж и удебеляване и периоди на покой, докато при тропическите популации растежът е равномерен и непрекъснат през цялата година с постепенно и плавно задебеляване на ризомите. В резултат на това щом деня намалее и температурите паднат растенията от тропическите популации когато се отглеждат у нас изпадат в неочаквано затруднение и принудителен покой без да са подготвени за това. За разлика от тях растенията от подвид комарови са приспособени за тази сезонност и още през лятото образуват силно удебелени ризоми с богати хранителни резерви дълбоко в субстрата, където са защитени от замръзване. Около средата на лятото образуването на нови листа спира и растението пренасочва енергията си към подготовката за зимата. Напролет, много по-рано от тропическите си събратя, веднага щом температурите се вдигнат малко над 10℃ растенията от подвид комарови започват буен вегетативен растеж, възползвайки се максимално от краткото Амурско лято.
Именно тази им приспособеност към сезоните на умерения пояс прави тези растения изключително ценни за колекционерите и любителите на водни растения у нас.
Както казах ризомите на лотоса не са устойчиви на замръзване, затова дълбочината на субстрата трябва да е повече от дълбочината на която земята замръзва през зимата, т.е. не по-малко от 60-80 см. Същевременно за оптимално развитие и цъфтеж през лятото местоположението трябва да е на възможно най-топлото и слънчево място, с което разполагате, задължително трябва да се огрява от директно слънце през целия ден. Дълбочината на водата над субстрата трябва да е минимална - не повече от 5-10 см. за да може да се стопля бързо.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Нелумбо комарови Нелумбо комарови Нелумбо комарови Нелумбо комарови Нелумбо комарови Нелумбо комарови Нелумбо комарови
 

Купи растение Nelumbo nucifera ssp. komarovii

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1433)
Особености:младо растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:25.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 

Нелумбо комарови - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви, -23.3℃ до -17.8℃ (зона 6 по USDA)
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: блатно
Период на цъфтеж: лято
Добро за: декоративно водно растение, студоустойчив лотос
Категория: вкоренени растения, водни растения, луковични, многогодишни, ядливи