Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

още нямам снимка
Латинско наименование:

Индолил маслена киселина


Популярно наименование: Indole-3-butyric acid, IBA

Добави в любими Добави в кошницата

Индолил (индоил) маслената киселина е синтетичен растителен хормон основно използван за стимулиране образуването на вторична коренова система при размножаване на растения чрез резници.
Първоначално откритият и естествено срещащ се в растенията вариант на този хормон е индолил оцетната киселина (IAA), която обаче е много нестабилна. Синтетичният вариант - индолил маслената киселина (IBA) се окислява по-трудно, по-стабилна е и затова се използва много по-широко за приготвянето на множество комерсиални вкоренители. Тя се среща и естествено в растенията, но в много по-малки количества и трябва да бъде конвертирана в тъканите на растението до IAA за да работи. Ефектът на IBA е по-силен и от този на естествено срещащата се IAA и на синтетичната IAA.

Индолил маслената киселина може да се използва самостоятелно, но често пъти по-добър ефект се постига при комбинирането ѝ с алфа нафтил оцетна киселина (NAA). Често използвано съотношение в по-скъпите вкоренители е 2:1 IBA:NAA, но оптималната комбинация зависи най-вече от конкретния вид растение и е предмет на експерименти. Понякога при трудни за вкореняване видове, при които се налага използването на високи концентрации аускини в рецептата се добавя и гиберелинова киселина.

За разлика от гиберелиновата киселина, която след разтваряне е много нетрайна, IBA запазва годността си за половин година във вид на разтвор. Съхранява се на тъмно и хладно.

При работа трябва да се спазват адекватни предпазни мерки - да се носят ръкавици, защитни очила и противопрахова маска, за да се избегне контакт с кожата и очите, вдишване и поглъщане.
Информационен лист за безопасност.

Алкохолно разтворим прах IBA, 99% концентрация


Този вид индолил маслена киселина не се разтваря във вода. Затова първо трябва да се разтвори в малко чист спирт (>95%) и след това да се разреди с 50% спиртен разтвор до желаната концентрация.
Предимства: поради наличието на висок процент спирт в работния разтвор той е по-устойчив срещу замърсяване с бактерии и поради това по-траен.

Водоразтворим прах IBA-K, 98% концентрация


Това представлява калиева сол на индолил маслената киселина, която се разтваря директно във вода. По принцип това е по-рядко и по-труднодостъпен продукт, но се предпочита от професионалистите занимаващи се с размножаването на растения по две причини:
1. Разтворът се приготвя значително по-лесно. Определеното количество прах се разтваря директно в съответния за постигането на желаната концентрация обем дестилирана или дейонизирана вода. С това разтворът е готов за употреба.
2. Липсата на алкохол в разтвора предотвратява изгарянето и изсушаването на тъканите на растението и така индиректно води до по-добри резултати - по-висок процент вкореняване поради по-ниската токсичност на разтвора.

 

Купи прахообразен концентрат Индолил маслена киселина

Продукт (опаковка):1 гр. прахообразен концентрат (кат. № 1452)
Особености:98% концентрация, IBA-K, водоразтворим
Цена:10.00 лв.
Количество: бр.
 

Indole-3-butyric acid - кратки факти:

Категория: препарати