Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Centella asiatica
Семейство: Apiaceae
Латинско наименование:

Centella asiatica


Популярно наименование: Готу кола, Центела азиатика, Азиатска центела

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Центела азиатика е билка, които търсих в продължение на две години и сега с нескрита гордост мога да се похваля с успешното и отглеждане и размножаване и да предложа и на вас да я притежавате. Веднъж укрепнала центелата расте бързо и дава добра реколта през топлите месеци на годината. Не е трудна за отглеждане, но има няколко стриктни изисквания - никога не трябва да я лишавате от вода, светлина и топлина, а субстратът трябва да е богат, хумусен, отцедлив. Поливането трябва да е умерено с леко просъхване, но не пълно просъхване между поливките. С други думи винаги трябва да има влага в субстрата, без да е подгизнал непрекъснато, за да може до корените да стига и кислород (въздух). Непосредствено до южен прозорец в стая, която се отоплява добре през зимата - това е мястото на готу колата. При оптимални условия центелата се развива много бързо и след няколко месеца започва да страда от хлороза и цялостно изтощение заради недостиг на минерали. Решението е или пресаждане в свеж субстрат или редовно наторяване, вкл. допълнително подхранване с желязо и магнезий.

Сега към интересната част - центела азиатика е много ценно лечебно растение. Подробности - по-долу.

Лечебно действие на Готу кола

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Готу кола без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Центела азиатика подобрява функциите на мозъка - способността за учене, паметта, намалява психическото напрежение, подобрява вниманието и способността за концентрация, действа антидепресивно. В тази си част действието ѝ е подобно на Бакопа мониери, но бакопата има по-силно успокоително действие.
Центела азиатика влияе благоприятно върху здравето на сърцето, има ясно изразено антивъзпалително действие, което влияе особено положително при хронична венозна недостатъчност, както и ревматизъм.
Центела азиатика подпомага заздравяването на рани като стимулира синтезата на колаген и подтиска някои ензими, които водят до разграждането му.

Центела азиатика има общоукрепващо и тонизиращо действие. Тя е от онези билки, които аз категоризирам като билки-храни, които са най-добри като част от начина на живот и хранене, за които човек не трябва да чака да се разболее за да започне да ги приема.

Някои от компонентите в растението изглежда са активни дори и в много ниски концентрации и като цяло дозировката варира в много широки граници. Минималната препоръчителна доза е 2 до 5 грама на ден, оптималната - по 10 гр. листа дневно. В Непал при стомашни проблеми например се приема по 4 чаени лъжички сок (получен от 50 листа) сутрин на гладно в продължение на 2-3 седмици. Подобно на Бакопа мониери положителните ефекти върху работата на мозъка се проявяват след по-продължителен прием. Няма странични и токсични ефекти, дори и при прием на големи количества. Вкусът е приятен и напомня магданоз, но не е толкова интензивен.

Хилядолетните предания за лечебните свойства на готу колата са подкрепени с множество изследвания. Линкът по-долу съдържа богата библиография (на английски):
https://examine.com/supplements/centella-asiatica/

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Готу кола Готу кола
 

Купи растение Centella asiatica

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1296)
Размер:0.5 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:10.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 

Готу кола - кратки факти:

Студоустойчивост: много топлолюбиви, над 15℃ (зона 13 по USDA)
Достига размер: пълзящи стъбла до 0.5 м.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво
Категория: вкоренени растения, колекционерска серия, лечебни, многогодишни