Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Antigonon leptopus
Семейство: Polygonaceae
Латинско наименование:

Antigonon leptopus


Популярно наименование: Антигонон лептопус, Мексикански катерач, коралова лоза

Добави в любими Добави в кошницата

Антигонон лептопус е една прекрасна, жизнена, бързо растяща лиана, която през лятото се обсипва с венци от нежни розови цветчета. Образува удебелено коренище, от което напролет избива нови стъбла и се възстановява дори да е отрязана до нивото на земята. Расте и цъфти добре в саксия.
Чаят приготвен от надземните части е добър при настинка и други по-сериозни заболявания, грудката и семената също са ядливи (семената се приготвят като пуканки), а цветовете се консумират панирани като гарнитура или в омлет. Какво повече може да иска човек от едно растение? Вижте и снимките и мисля, че няма нужда да ви го рекламирам повече, аз поне наистина много го харесвам!
От тук нататък ви трябва само място, защото расте доста агресивно. По-добре се развива в по-просторна саксия с достатъчно място за корените. Подрязването е важно за поддържането му, останалите грижи са елементарни, няма някакви особени претенции, обича влага и слънце, но расте добре и на полусянка. Доста студоустойчиво растение е, но за съжаление не достатъчно, за да презимува на открито у нас, освен може би някъде по най-топлите кътчета на страната. При отглеждане в саксия обаче досегашния ми опит показва, че зимуването трябва да става в хладно или студено, но незамръзващо помещение и с малко влага, може и на тъмно.
Антигонон е гръцка дума, която означава срещуположен ъгъл и се отнася до разположението на цветовете, а лептос означава фин, деликатен.

Лечебно действие на Антигонон лептопус

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Антигонон лептопус без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Екстрактът от листата и цветовете подтискат окислителната деградация на липидите(процесът при който свободните радикали крадат електрони от липидите в клетъчните мембрани, което резултира в клетъчни повреди). Той има антиоксидантно, противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Горещ чай приготвен от надземните части се използва при настинка и грип. Чай от листата също се използва за третиране на диабет и високо кръвно налягане. Готвените корени са с ядков вкус а листата и цветовете се потапт в брашно, панират и сервират със спагети. Цветовете също се прибавят към омлети. Семената могат да бъдат печени, почистени, стрити и използвани като брашно.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Антигонон лептопус Антигонон лептопус Антигонон лептопус
 

Купи растение Antigonon leptopus

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1134)
Размер:0.5 л.
Особености:младо растение
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:10.00 лв.
Наличност:3 бр.
Количество: бр.
 

Антигонон лептопус - кратки факти:

Студоустойчивост: устойчиви само в най-топлите райони, -12.3℃ до -6.6℃ (зона 8 по USDA)
Достига размер: увивни стъбла с дължина по няколко метра
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет,лято,есен
Категория: вкоренени растения, лечебни, многогодишни, увивни, храсти