Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Saraca asoca
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Saraca asoca


Популярно наименование: Сарака асока, Ашок

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Извън родната си Индия Сарака асока е абсолютна колекционерска рядкост, високо ценено заради екзотичната си красота, лековитост и религиозна значимост.

Сарака асока е малко дръвче, в естествената си среда достига не повече от 10 м. височина. Разпространено е в Индия от подножието на Хималаите до океана.
Поради малките си размери, първоначално бавния си растеж и възможността да бъде подрязвано това растение, което добре се приспособява към отглеждането в саксия.

Старите листа са оцветени в много красив, пастелен, маслинено зелен оттенък а младите листа са винено червени и запазват този разкошен цвят доста дълго - докато не достигнат пълният си размер, когато постепенно позеленяват.
Съцветията са с диаметър от около 20 см., съставени от много цветчета, които се отварят по различно време. Всеки един цвят при отварянето си е ярко жълт, после оранжев, след това преминава през оранжево-червено и накрая става червен. Тичинките са много дълги и придават пухкав вид на цветовете. Така цялото съцветие изглежда като огнена топка, състояща се от жълти, оранжеви и червени цветчета - впечатляваща и енергизираща комбинация от цветове. Основния цъфтеж продължава два месеца през пролетта. Отделни съцветия се появяват целогодишно. Цветовете са ароматни, особено през нощта.

В родината си Сарака асока е смятана за свещено дърво и присъства в митологията от древни времена. Ашока, както още се нарича е санскритска дума, която означава без скръб или който не причинява скръб и болка. Друго от наименованията се превежда като цветове на любовта. В Индия се счита и за символ на любовта. Цветовете му се използват за украса на храмовете в церемонии по време на фестивалите свързани с това растение. Изображението му е част от древната хиндуистка символика. Според преданието самият Буда е бил роден под Ашока.

Сарака асока има множество добре документирани лечебни свойства.

Според всичко, което знам за това растение и наблюдавам до момента отглеждането му в саксия у нас е напълно възможно и не особено трудно - издържа на преполиване, издържа на засушаване, презимува без проблеми на хладно (над +6℃) и светло без да губи листа и без да страда, не го нападат никакви вредители. От лични разговори с колеги по света знам, че цъфти добре в контейнер. За мен това растение беше любов от пръв поглед и с нетърпение чакам цветовете!

Лечебно действие на Сарака асока

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Сарака асока без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Сарака асока се смята за специфично женска билка, която действа положително върху женската хормонална и полова система. Има естрогено подобен ефект чрез стимулиране на яйчниците, което води до заздравяване на тъканите в половата система и спиране на проблемното кървене. Кората, листата и цветовете се използват при редица тежки проблеми с пикочно-половата система, но също и при ревматизъм, кожни болести и депресия.
Установени са още антибиотично, противопаразитно, противогъбично, противодиарийно, обезболяващо действие.
Установено е значително понижение на нивата на кръвната захар, както и подобрение на всички останали показатели (тегло, черен дроб, бъбреци, липиди) при опити с мишки при прием на различни екстракти от листата на Сарака асока, което подкрепя употребата на извлек от листата в народната медицина като лек за диабет.

http://www.stuartxchange.com/Asoka.html
http://www.jocpr.com/articles/saraca-asoca-ashoka-a-review.pdf
http://www.must.edu.eg/Publications/Natural.pdf

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока Сарака асока
 

Купи растение Saraca asoca

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1115)
Размер:30-50 см, в 1 л. саксия
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:50.00 лв.
Не е наличнонаправи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 

Сарака асока - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: според размера на саксията, до 10 м. в естествена среда
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: пролет
Категория: вкоренени растения, дървета, колекционерска серия, лечебни, многогодишни, храсти