Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Neptunia oleracea
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Neptunia oleracea


Популярно наименование: Водна мимоза, Нептуния олерацея, syn. Neptunia natans, Neptunia prostrata, Neptunia aquatica

Добави в любими Добави в кошницата

Нептуния олерацея или още Нептуния прострата е много красиво, нежно, деликатно водно растение с топчести жълти цветове и интересни приспособления по стъблата, подпомагащи плаваемостта му.
Нарича се водна мимоза защото, също като сухоземната си роднина, при допир бързо свива листенцата си. Визуално листата ѝ също приличат на мимозата, може би са малко по-овални. Цветовете обаче са различни и като цвят и като структура, но като форма отново са почти сферични.
Нептуния олерацея пониква по бреговете на водоеми със застояла или бавнотечаща, топла вода. В последствие стъблата се разрастват в посока на водата, върху тях се образува слой подобен на топлоизолацията за тръби или на монтажна пяна, който поддържа стъблата на повърхността на водата. Листата растението държи над водата. Постепенно на всеки възел се появяват корени и растението се отделя от оригиналната коренова система и започва живот като свободно плаващо водно растение.
Красива и интересна, Нептунията може да се отглежда в градинско езеро, аквариум или всеки друг съд с вода. Стъблата естествено достигат до към метър или малко повече, но естествено с подрязване могат да се поддържат и на половина. Това дори е препоръчително, за да има повече разклонения.
Нептунията може да расте и като сухоземно растение, при което бялата поддържаща тъкан не се образува и стъблата остават голи. Като сухоземно растение нептунията расте стелещо се и в мокра почва (тиня) край бреговете на водоеми.
В районите където е естествено разпространена хоратя я берат и консумират като зеленчук, понеже структурата ѝ е нежна, а вкуса - интересен.
Единствения тънък момент е презимуването, защото за да е успешно трябва температурата на водата да се поддържа над 15-20℃ с много светлина. Въпреки че по документи е доста по-студоустойчива и би трябвало най-малко да избива от корените напролет моите растения се мъчат без слънце зимата и при 10℃. За по-лесно презимуване растението или част от него може да се премести в аквариум или друг съд с нагревател и да се постави някъде на слънчево. Другият вариант е да се отглежда като едногодишно при цвят няма да има, но така или иначе цветовете не са основната атракция а самите растения за един сезон спокойно достигат пълния си размер.

Тази страница е за закупуване на семена от Водна мимоза. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Водна мимоза Водна мимоза Водна мимоза Водна мимоза
 

Купи семена Neptunia oleracea

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1080)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Водна мимоза - кратки факти:

Студоустойчивост: устойчиви само на слана и краткотраен мраз, -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: до към 1, 1.5 м. дължина на стъблата, стелещо се
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: блатно
Период на цъфтеж: лято
Категория: водни растения, колекционерска серия, многогодишни, семена, храсти