Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения и семена

Neptunia oleracea
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Neptunia oleracea


Популярно наименование: Водна мимоза, Нептуния олерацея, syn. Neptunia natans, Neptunia prostrata, Neptunia aquatica

Добави в любими Добави в кошницата

Нептуния олерацея или още Нептуния прострата е много красиво, нежно, деликатно водно растение с топчести жълти цветове и интересни приспособления по стъблата, подпомагащи плаваемостта му.
Нарича се водна мимоза, защото също като сухоземната си роднина при допир бързо свива листенцата си. Визуално листата ѝ също приличат на мимозата, може би са малко по-овални. Цветовете обаче са различни и като цвят и като структура, но като форма отново са почти сферични.
Нептуния олерацея пониква по бреговете на водоеми със застояла или бавнотечаща, топла вода. В последствие стъблата се разрастват в посока на водата, върху тях се образува слой подобен на топлоизолацията за тръби или на монтажна пяна, който поддържа стъблата на повърхността на водата. Листата растението държи над водата. Постепенно на всеки възел се появяват корени и растението се отделя от оригиналната коренова система и започва живот като свободно плаващо водно растение.
Красива и интересна, Нептунията може да се отглежда в топло градинско езеро, аквариум или всеки друг съд с топла вода. Стъблата достигат до към метър или малко повече, но естествено с подрязване могат да се поддържат и на половина. Това дори е препоръчително, за да има повече разклонения.
Нептунията може да расте и като сухоземно растение, при което бялата поддържаща тъкан не се образува и стъблата остават голи. Като сухоземно растение нептунията расте стелещо се и в мокра почва (тиня) край бреговете на водоеми.
В районите където е естествено разпространена хората я берат и консумират като зеленчук, понеже структурата ѝ е нежна, а вкуса - приятен, леко пикантен.
Единствения тънък момент ако нямате тропически аквариум е презимуването, защото за да е успешно трябва температурата на водата да се поддържа над 15-20℃ с много светлина. За по-лесно презимуване растението или част от него може да се премести в съд с аквариумен нагревател с реле, да се покрие със стъкло и да се постави някъде на силна светлина. Другият вариант е да се отглежда като едногодишно при което цвят няма да има, но така или иначе цветовете не са основната атракция а самите растения за един сезон спокойно достигат пълния си размер.

Идеалното място за Нептуния олерацея е сладководен тропически аквариум със силно осветление около 12 ч. на ден целогодишно и с влажен, топъл въздух над водата. При тези условия растението ще се чувства добре през всички сезони. Ако водата в аквариума не е достатъчно богата на хранителни вещества Нептунията може да се наторява чрез опръскване на листата с фина пръскалка. По този начин подхранването ѝ ще повлиява незначително на състава на водата.

Нептуния олерацея е колекционерска рядкост и извън родината си се среща почти единствено и само в азиатските хранителни магазини под формата на замразен зеленчук. Живи растения по света се предлагат много рядко, а семена почти никога, защото не зреят едновременно и събирането им от водните басейни е много трудно. По тази причина за мен е гордост да мога да предложа това екзотично растение за първи път в България!

Тази страница е за закупуване на семена от Водна мимоза. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Водна мимоза Водна мимоза Водна мимоза Водна мимоза
 

Купи семена Neptunia oleracea

Продукт (опаковка):5 бр. семена (кат. № 1080)
Цена:9.00 лв.
Количество: бр.
 

Водна мимоза - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви от -6.6℃ до -1.1℃ (зона 9 по USDA)
Достига размер: до към 1, 1.5 м. дължина на стъблата, стелещо се
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: блатно
Период на цъфтеж: лято
Категория: водни растения, колекционерска серия, многогодишни, семена, храсти