Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Utricularia gibba
Семейство: Lentibulariaceae
Латинско наименование:

Utricularia gibba


Популярно наименование: Утрикулария гиба, плаваща утрикулария

Добави в любими Добави в кошницата

Утрикулария гиба образува гъста плетеница от тънки като конци ластуни (стъбла) свободно плаващи или закрепени за дъното когато са в плитка вода. При този вид утрикулария няма ясно морфологично разграничение между листа, стъбла и корени, всички те имат подобна нишковидна структура. Жълтите цветчета са около 0.8-1.5 см. в диаметър и се издигат над водата на тънки дръжки и в големи бройки. Цъфтежът е по-обилен в плитка вода, когато растението има контакт със субстрата на дъното. Цъфти целогодишно с кратки прекъсвания.
По дължината на подводните листа са разположени малки капани, около 1 мм. в диаметър, с помощта на които растението улавя дребни водни безгръбначни, смила ги и извлича от тях хранителни вещества.
От водните утрикуларии това е една от най-лесните за отглеждане. Подходяща е за аквариуми, изкусвени езера или всякакъв друг контейнер със сладка вода на открито или закрито. При подходящи условия расте много бързо. Издържлива и непретенциозна. Като хищно растение предпочита вода със сравнително по-ниско съдържание на хранителни вещества.
В аквариума утрикулария гиба би могла да бъде закрепена за субстрата, за корени или камъни, както и пусната да плава свободно. Особено ценна е в развъдни аквариуми като укритие за новородени или новоизлюпени рибки, скариди и др. Към параметрите на водата не е претенциозна.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Утрикулария гиба Утрикулария гиба Утрикулария гиба Утрикулария гиба
 

Купи растение Utricularia gibba

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 546)
Размер:стартерна колония
Произход:собствено производство, вегетативно
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Утрикулария гиба - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: блатно
Период на цъфтеж: лято
Категория: вкоренени растения, водни растения, многогодишни, хищни