Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Гиберелинова киселина
Латинско наименование:

Гиберелинова киселина


Популярно наименование: GA3, ГА3, гиберелин, гибрелин, gibberellic acid

Добави в любими Добави в кошницата

Алкохолно разтворим прах GA3, 90 % концентрация


Гиберелиновата киселина (ГА) е намиращ се естествено в растенията хормон, регулиращ растежа и влияещ върху кълняемостта на семената.
Известни са над 100 различни Гиберелинови киселини и във всяко растение често се намират по няколко вида. Оризът има 14 различни вида Гиберелинова киселина а житото - 12.
Гиберелиновата киселина е органичен продукт, за индустриалния синтез на който се използва процес на ферментация чрез микроорганизми.

Приложение на Гиберелиновата киселина
Най-същественото приложение на Гиберелиновата киселина в цветарството е свързан с факта че тя подобрява значително кълняемостта на семената (т.нар. процес на стратификация).
Растенията покълнали от обработени с Гиберелинова киселина семена са по-големи, по-силни и по-здрави.

За стратификация на семена
Гиберелиновата киселина се прилага във вид на разтвор, в който семената се накисват за 24 часа. Концентрацията на разтвора обикновено е в рамките на 100 - 450 части на милион. При по-големи семена с твърда обвивка е необходимо тя да се надраска (например с шкурка или да се направят внимателно няколко повърхностни разреза с остър нож), за да може самото семе да поеме от разтвора.

Като растежен стимулатор
Гиберелиновата киселина може да се използва и върху големи растения като стимулатор на растежа. Прилага се чрез опръскване на зелените части. Концентрацията в тези случаи обикновено е в рамките на 10-60 мг/л (PPM). Различните видове растения реагират различно на третирането с прираст от 50 до 600%.
Доказани са увеличения в добивите с 50% при пръскане по време на цъфтеж.

При гроздето Гиберелиновата киселина се използва за улължаване на чепката, тя става по-рехава и благодарение на по-добрата въздушна циркулация между зърната се напада по-малко от болести и неприятели. Самите зърна също се удължават и уедряват. Третирането се извършва с едно до три пръскания по време на цъфтеж и завръз с концентрации съответно между 10 и 30 промила (PPM). Пръскането се извършва вечер а разтворът може леко да се подкисели например с натурален сок от лимон. За постигането на оптимален резултат заедно с това са необходими оптимални условия за растеж.

Важно е да се разбере, че Гиберелиновата киселина не е тор, а хормон. Засиленият в резултат на приложението ѝ растеж изисква наличието на достатъчно хранителни вещества, светлина, влажност и подходяща температуа за поддържане на този растеж. С други думи тя трябва да се прилага само върху растения (или семена), на които са осигурени оптимални условия за растеж. Моментът на приложението ѝ също е много важен - и в смисъл на стадий от развитието на растението (семе, цъфтеж, плододаване) и като календарно време (пролет, лято, есен). Малки промени в концентрацията на използвания разтвор често водят до големи разлики в ефекта, затова концентрациите трябва да се избират внимателно и разтворите да се приготвят прецизно. Прекалено високата концентрация лесно може да доведе до негативен ефект.

Разтваряне: В подходящ съд сипете нужното количество Гиберелинова киселина на прах, към него добавете алкохол с концентрация над 95% (най-добре етилов спирт чист - намира се по аптеките). Разтварянето на праха изисква време. Изчакайте десетина минути и ако все още има неразтворен прах добавяйте по малко алкохол докато всичкия прах се разтвори. Колкото по-малко спирт използвате, толкова по-добре, 3-4 мл. (около една чаена лъжичка) трябва да са ви достатъчни за пълното разтваряне на една доза Гиберелинова киселина от 90 мг. След като се уверите, че прахът се е разтворил без остатък допълнете с вода до желаната концентрация.
Разреждане: Необходимото количество вода според желаната концентрация можете да намерите с помощта на тази таблица.

ВАЖНО: Водата се налива бавно така че да се стича по стената на съда като се бърка постоянно. Водата е добре да е с температура около 20-30℃, при възможност използвайте дестилирана вода, ако не разполагате с такава или количеството е голямо то водата трябва да е престояла и дехлорирана. Това се прави с цел да се избегне обратната кристализация и образуването на "парцали" в разтвора. Готовият разтвор трябва да е бистър, неразличим визуално от чиста вода. Ако се получат парцали или утайка той е негоден за употреба.

Съхраняване:
Съхранявайте неразтворения прах на сухо, тъмно и хладно място. Овлажняването на праха влошава разтворимостта му!
В сух вид и при посочените условия препаратът може да се съхранява до три години.

В разтворен вид Гиберелиновата киселина е нетрайна - концентрацията ѝ намалява постепенно с всеки изминал ден. Скоростта на разпадането ѝ зависи от температурата и от киселинността на водата, с която я разреждате. При съхранение при температура 30℃ концентрацията ѝ намалява до нула за 7 дни при PH на разтвора 7. Ако разтворът е алкален (PH 9) разпадането става за два дни, ако е кисел (PH 4) - за 9 дни. Разпадането на разтворената Гиберелинова киселина се ускорява при висока температура и при контакт с хлор. Затова ако ви се наложи да я съхранявате разтворена най-добре е да я разтворите в дестилирана вода и замразите на кубчета във форма за лед, но дори и така при продължително съхранение концентрацията ѝ намалява.

Рискове:
Няма сведения за какъвто и да е вреден ефект от ГА3 върху човешкият организъм. Все пак при работа трябва да се спазват адекватни предпазни мерки - да се носят ръкавици, да не се вдишва и поглъща или попада в очите.
Още за ГА3: http://en.wikipedia.org/wiki/Gibberellic_acid

 

Купи прахообразен концентрат Гиберелинова киселина

Продукт (опаковка):1 доза (90мг.) 90% GA3 прахообразен концентрат (кат. № 38)
Цена:1.00 лв.
Количество: бр.
 
Продукт (опаковка):1 грам (1000мг.) 90% GA3 прахообразен концентрат (кат. № 229)
Цена:10.00 лв.
Количество: бр.
 
Продукт (опаковка):5 грама (5000мг.) 90% GA3 прахообразен концентрат (кат. № 230)
Цена:30.00 лв.
Количество: бр.
 

GA3 - кратки факти:

Категория: препарати