Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Centella asiatica
Семейство: Apiaceae
Латинско наименование:

Centella asiatica


Популярно наименование: Азиатска центела, Азиатско хидрокотиле, Готу кола, Центела азиатика

Добави в любими Добави в кошницата

Азиатската центела е влаголюбиво тревисто растение.
Високо ценено е като билка за най-различни здравословни проблеми и като общоукрепваща добавка към храната. Вкусът напомня магданоз.

Лечебно действие на Азиатска центела

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Азиатска центела без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Центела азиатика подобрява функциите на мозъка - способността за учене, паметта, намалява психическото напрежение, подобрява вниманието и способността за концентрация, действа антидепресивно. В тази си част действието ѝ е подобно на Бакопа мониери, но бакопата има по-силно успокоително действие.
Центела азиатика влияе благоприятно върху здравето на сърцето, има ясно изразено антивъзпалително действие, което влияе особено положително при хронична венозна недостатъчност, както и ревматизъм.
Центела азиатика подпомага заздравяването на рани като стимулира синтезата на колаген и подтиска някои ензими, които водят до разграждането му.

Центела азиатика има общоукрепващо и тонизиращо действие. Тя е от онези билки, които аз категоризирам като билки-храни, които са най-добри като част от начина на живот и хранене, за които човек не трябва да чака да се разболее за да започне да ги приема.

Някои от компонентите в растението изглежда са активни дори и в много ниски концентрации и като цяло дозировката варира в много широки граници. Минималната препоръчителна доза е 2 до 5 грама на ден, оптималната - по 10 гр. листа дневно. В Непал при стомашни проблеми например се приема по 4 чаени лъжички сок (получен от 50 листа) сутрин на гладно в продължение на 2-3 седмици. Подобно на Бакопа мониери положителните ефекти върху работата на мозъка се проявяват след по-продължителен прием. Няма странични и токсични ефекти, дори и при прием на големи количества. Вкусът е приятен и напомня магданоз, но не е толкова интензивен.

Хилядолетните предания за лечебните свойства на готу колата са подкрепени с множество изследвания. Линкът по-долу съдържа богата библиография (на английски):
https://examine.com/supplements/centella-asiatica/

Тази страница е за закупуване на семена от Азиатска центела. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Азиатска центела
 

Купи семена Centella asiatica

Продукт (опаковка):25 бр. семена (кат. № 531)
Цена:5.00 лв.
Количество: бр.
 

Азиатска центела - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: до 15 см. височина, пълзящо
Вечнозелено: да
Светлина: полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво
Период на цъфтеж: пролет - лято,лято - есен
Категория: лечебни, многогодишни, семена, ядливи