Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Acmella ciliata
Семейство: Asteraceae
Латинско наименование:

Acmella ciliata


Популярно наименование: Акмела цилиата, Спилантес, basionym Spilanthes acmella

Добави в любими Добави в кошницата

Акмела цилиата е малко тревисто растение с полуизправени стъбла, което расте бързо и цъфти в жълто. Използва се като зеленчук и билка.
Може да се отглежда като едногодишно на открито или да се прибира за презимуване в саксия или да се отглежда за постоянно в саксия. Обича богата, плодородна почва и влага. Непретенциозно, понася лош дренаж и засушаване.

В прясно състояние се използва в малки количества като добавка към салати като придава особена свежест. Листата и цветните пъпки създават усещане като от силно газирана напитка.
След термична обработка силният вкус изчезва и може да се използва като обикновен листен зеленчук.

Акмела цилиата се използва и като билка при зъбобол, публикувани са и други нейни действия. Често се бърка със Акмела/Спилантес олерацея с която е близка по вид, състав и действие.

Лечебно действие на Акмела цилиата

Лечебни свойства
Внимание: дадената по-долу информация представлява описание на известните лечебни свойства на Акмела цилиата без да претендира за изчерпателност и точност, нито пък да представлява конкретен медицински съвет. Консултирайте се с лекар преди да предприемете каквато и да било форма на лечение и задължително проверете правилната идентификация на растението!

Растенията от рода Акмела (Спилантес) са култивирани от векове заради тяхните хранителни, лечебни, инсектицидни и декоративни свойства. Основното им действие, с което са известни в народната медицина е болкоуспокояващото при зъбобол, възпаление на гърлото и венците. Непосредствения болкоуспокояващ ефект е сравнително краткотраен, но растенията от този род имат антибактериално и антигъбично действие, с което повлияват положително лигавиците и кожата. Екстракти от тези растения са включени в множество комерсиални продукти за устна хигиена, вкл. и срещу периодонтит и гингивит, както и в продукти за грижа за кожата.
В традиционната медицина се използват пресните листа и съцветия, които се дъвчат или се прилагат външно под формата на каша. Използват се и при стомашни и чернодробни проблеми, паразитни инфекции и други.
Изследвания върху плъхове показват, че алкохолния извлек от Акмела цилиата има значителен предпазващ ефект върху черния дроб срещу предизвикваните от парацетамол чернодробни повреди.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3888711/

Тази страница е за закупуване на семена от Акмела цилиата. Проверете дали има готови растения като кликнете тук.

Акмела цилиата
 

Купи семена Acmella ciliata

Продукт (опаковка):0.2 гр. (около 200 бр) семена (кат. № 469)
Особености:непочистени
Цена:2.00 лв.
Количество: бр.
 

Акмела цилиата - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, -1.1℃ до +4.4℃ (зона 10 по USDA)
Достига размер: 30-80 см.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: ароматни, едногодишни, лечебни, многогодишни, семена, тревисти, ядливи
Семена в грам: 3600