Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Dionaea muscipula
Семейство: Droseraceae
Латинско наименование:

Dionaea muscipula


Популярно наименование: Венерина мухоловка, Дионея мусципула

Добави в любими Добави в кошницата

Венерината мухоловка е едно от най-добре познатите и атрактивни хищни растения. Тя представлява ниско растящо многогодишно тревисто растение, произхождащо от блатата на Северна и Южна Каролина в САЩ.
От вътрешната страна на ловилката, по ръба под основата на зъбците се произвежда нектар, а трите власинки разположени около центъра на всяка страна на ловилката са чувствителни на допир. Капанът се затваря за 1/30 от секундата а жертвата бива разтворена посредством ензими секретирани от самото растение. След 3-5 дни от повечето насекоми остава само несмилаемият хитинов скелет. След това ловилката се отваря отново. Движението на ловилката се осъществява посредством неравномерно нарастване на клетките разположени около сгъвката на ловилката. След определен брои затваряния и отваряния (обикновено около 7-8) тези клетки достигат маскималния си размер, ловилката престава да действа и листото отмира. На негово място израсва ново листо с ловилка, но все пак е препоръчително ловилките да не се затварят изкуствено без плячка.
Венерината мухоловка цъфти от май до юни с бели незабележителни цветчета на висок цветонос. За разлика от други видове насекомоядни растения процесът на цъфтеж и узряване на семената (което трае около два месеца) изтощава растението силно и при отглеждане в домашни условия това често води до загиването му. Поради това се препоръчва отстраняването на цветните пъпки веднага след забелязването им.
През време на растежа Венерината мухоловка постоянно изкарва нови листа, а старите отмират. Това е напълно нормален процес. Добре е изсъхналите листа да се отстраняват, за да се избягват мухлясването им и гъбични инфекции.
Dionaea muscipula издържа температури до около -20℃ през зимата, което значи, че при нашите климатични условия би могла да се отглежда на открито със защита от борови иглички и дебел слой сняг. Добре гледаните растения са много дълготрайни и могат да доживеят до над 20 години.
За засаждането използвайте смес от 70% чист торф (без добавки) и 30% перлит. Можете да я засадите и в чист торф, т.к. това е естествената ѝ среда. Никога не използвайте торове, това ще убие мухоловката ви! Венерината мухоловка се нуждае от постоянно влажен субстрат, но не трябва да се кисне постоянно във вода. Сложете саксийката в паничка пълна с вода. Наиспете камъчета под саксията, които да я повдигнат така, че само дъното едва - едва да се докосва до водата, а не да е потопено. Субстратът трябва да е приятно влажен през цялото време без периоди на наводняване или засушаване. Влажността на въздуха трябва да е около 60 - 80%. Използвайте дестилирана или дъждовна вода. Чешмяната вода може да се използва само ако не е твърда и е много чиста. През зимата влажността на почвата трябва да се намали малко, което означава да оставяте водата да се изпари от паничката и да я доливате няколко дни след това.
Мухоловките изискват сезони, за да се развиват - период на растеж от май до октомври и период на покой - 3 месеца през зимата, когато трябва да ѝ намерите място с температура 2 до 5℃. Ако нямате такова в жилището си можете да я извадите от почвата, да я поръсите с фунгицид, да я завиете във влажен сфагнов мъх и да я приберете в хладилника. В този случай трябва да проверявате от време на време за мухъл и да не изсъхне. Аз лично никога не съм практикувал този метод и не го препоръчвам. Много по-добре за растението ще е просто да го оставите в неотопляемо помещение или дори на балкона, за предпочитане засипано с борови иглички и сняг. При навлизането в периода на покой листата израстнали през лятото спират да функционират, отмират и остават само няколко малки листенца над земята и луковицата с корените в субстрата.
Венерината мухоловка изисква силна светлина за добър растеж през лятото. Характерното за някой разновидности червено до лилаво оцветяване също се получава само при силно осветление.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Венерина мухоловка Венерина мухоловка
 

Купи растение Dionaea muscipula

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 1543)
Размер:0.5 или 1.0 л. саксия
Особености:възрастно растение
Произход:собствено производство
Цена:15.00 лв.
Количество: бр.
 

Венерина мухоловка - кратки факти:

Студоустойчивост: устойчиви само в най-топлите райони, -12.3℃ до -6.6℃ (зона 8 по USDA)
Достига размер: 15 см.
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце
Влага: влаголюбиво
Период на цъфтеж: пролет - лято
Категория: вкоренени растения, многогодишни, хищни