Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Jatropha podagrica
Семейство: Euphorbiaceae
Латинско наименование:

Jatropha podagrica


Популярно наименование: Ятрофа подагрика, корема на Буда

Добави в любими Добави в кошницата

Ятрофа подагрика е тропичен сукулентен храст, произхожда от Южна Америка.
Ятрофа подагрика образува характерно задебеление в основата на стъблото (каудекс), което я прави да изглежда интересно, екзотично и чаровно. Няма две еднакви Ятрофи, всяка има различно шкембе. Разговорно наричат Ятрофата "корема на Буда" именно поради този специфичен резервоар за хранителни вещества.
Удебеляването на стъблото при Ятрофа подагрика става постепенно с времето. Младите растения приличат на бухалки. В течение на следващите няколко сезона задебеляването нараства значително и стъблото придобива характерната бутилковидна форма.
Освен грапавите белези от старите опадали листа, къси лепкави мустачки в основата на листните дръжки придават на стъблото на Ятрофа подагрика още по-интересен и странен профил. А самите листа са много големи и напомнят по форма тези на смокинята. Отгоре са тъмно зелени, а отдолу сребристи и мъхести.
Устойчива на суша Ятрофата е сравнително лесна за отглеждане. Единственото, с което трябва да внимавате е поливането - по-добре по-малко отколкото повече! Между поливанията субстратът трябва да изсъхва напълно. Докато е в покой не се полива въобще или при нужда - буквално с по няколко капки.
Останалите грижи са елементарни - няма нужда от торене, но пък има нужда от много светлина - директно слънце сутрин и/или след обяд е идеално, а в най-големите жеги - лека сянка по обяд. Това я прави особено подходяща за отглеждане в домашни условия - вирее добре на светъл прозорец, а дори и по-навътре в помещението. Щом листата започнат да жълтеят и опадват спирате поливането, щом покара нови поливате отново. Периодите на покой не винаги са стриктно свързани със сезоните.
Ятрофа подагрика обича богата, но много добре дренирана и песъчлива почва. Понася много добре сянка където листата стават още по-големи, но цъфти най-обилно на слънце.
На височина може да достигне до около метър, но обикновено в саксия остава по-малка. Листата ѝ на сянка могат да достигнат до 30 см. диаметър, но обикновено са на половина от тази големина.
Съцветията са в изключително ярък червен цвят, а тичинките са оранжеви. Отделните цветчета са малки, но съцветието е толкова ярко, че изглежда че сияе и гори когато е огряно от слънце. Ятрофа подагрика цъфти на нередовни интервали почти през цялата година. Честа гледка е голото ѝ безлистно и причудливо стъбло, увенчано с няколко брилянтни съцветия.
При узряване семената биват изстрелвани с голяма сила от капсулата на метри далечина, като в същото време са много отровни. Размножаването става единствено чрез семена.

Оформянето на каудекса при ятрофите започва със задебеляване точно под първите листа и е едва забележимо първата година. Необходими са няколко години за да се оформи характерното за възрастните растения шкембе. С увеличаването на диаметъра на каудекса той естествено "слиза" надолу, т.к. от нивото на първите листа нагоре задебеляване почти не се получава, вместо това от там нататък започва да израства стъблото. Развитието на каудекса допълнително се "поощрява" чрез подрязване, като се премахва само върха на оригиналното стъбло, а окончателния вид се постига при последващо пресаждане като растението се поставя по-дълбоко в субстрата, така че да се прикрие тънката шийка в основата. Характерния вид на младите ятрофи можете да видите на някои от снимките.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Ятрофа подагрика Ятрофа подагрика Ятрофа подагрика Ятрофа подагрика
 

Купи растение Jatropha podagrica

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 220)
Размер:около 10 см., в 0.5 л. саксия
Особености:младо растение, без оформен каудекс
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:10.00 лв.
Наличност:5 бр.
Количество: бр.
 

Ятрофа подагрика - кратки факти:

Студоустойчивост: топлолюбиви, над 4.4℃ (зона 11 по USDA)
Достига размер: до 1 м. височина
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце,полусянка,сянка
Влага: умерена,сухолюбиво
Период на цъфтеж: пролет - лято,лято - есен,зима
Категория: вкоренени растения, каудекси, колекционерска серия, многогодишни, сукуленти, храсти