Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Juncus effusus
Семейство: Juncaceae
Латинско наименование:

Juncus effusus


Популярно наименование: Юнкус ефузус, Разперена дзука, Джункус

Добави в любими Добави в кошницата

Разперената дзука (Juncus effusus) e красиво тревисто растение без листа, с цилиндрични, зелени, прави стъбла, придаващо структура и вертикален обем, както и чудесен фон за вашата цветна колекция. Може да се използва и като акцент, привличащ вниманието сред други по-ниски треви.

Джункус ефузус достига височина до 1.5 м. Цъфти май-юли. Предпочита почви с фина структура - глинести до тежки почви, кисели до неутрални (PH 4.0 до 6.0). Обича директно слънце. Понася полусянка. Може да расте във вода с дълбочина до 15 см.

Листата не се развиват. Стъблата са вечнозелени, стига да не бъдат унищожени от силен студ, в който случай на пролет избиват нови от коренището. Стъблата са цилиндрични, гладки, ярко светло до жълтеникаво зелени. Сърцевината им е белезникава, мека, подобна на дунапрен. Новите стъбла се развиват през късното лято, достигайки зрелост през следващата пролет.

Образува туфи, които нарастват концентрично. Не образува издънки и не се разпростира. Съцветието се състои от множество цветчета в рехава метлица.

Стъблата се използват за плетене на кошнички, панери и др. Използва се за укрепване на брегове и контрол на ерозията; в пречиствателни съоръжения.

Растенията от род Juncus (Дзука, Косичина) понасят периоди на засушаване, както и тотално наводняване. Обитават влажни места в Европа, Северна Америка и Азия.

Отглеждането е лесно, единствените задължителни условия са достатъчно влага и много слънце, не е задължително да е до водоем, а просто да се полива при продължителни суши, макар установените растения да издържат и по-продължителни засушавания през лятото. Ако е в саксия лятото е най-добре да бъде на открито.

Най-добрият момент за засяване на семената е през лятото.

Още снимки на моите растения можете да видите в галерията.

Юнкус ефузус
 

Купи растение Juncus effusus

Продукт (опаковка):1 бр. растение (кат. № 186)
Размер:0.5 л. саксия
Произход:собствено производство, генеративно
Цена:5.00 лв.
Наличност:1 бр.
Количество: бр.
 

Юнкус ефузус - кратки факти:

Студоустойчивост: студоустойчиви, -34.5℃ до -28.9℃ (зона 4 по USDA)
Вечнозелено: да
Светлина: ярко слънце,полусянка
Влага: блатно,влаголюбиво,умерена
Период на цъфтеж: лято
Категория: вкоренени растения, водни растения, декоративни треви, многогодишни