Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

Albizia julibrissin
Семейство: Fabaceae
Латинско наименование:

Albizia julibrissin


Популярно наименование: Албиция юлибрисин, дърво мимоза, копринено дърво, юлибрисинова албиция

Добави в любими Направи запитванеЗапиши се

Albizia julibrissin e бързо растящо, листопадно дърво. Клоните на дървото започват от ниско и се разпростират на широко. Листата на Албицията са нежни, тънки като дантела и напомнящи папрат. Конкретното дърво, от което произхождат семената е отличен екземпляр, цъфтящ от юни до края на октомври. Цветовете са ароматни, копринено нежни, пухкави розови топчета, достигащи 5 сантиметра в диаметър, при конкретното дърво - със съвсем лек оранжев оттенък. Въпросният екземпляр Албиция цъфти изключително обилно. Албицията е добър избор за засаждане като единично дърво сред тревни площи заради леката си, шарена сянка и тропически изглед. Опадането на листата през есента предизвиква натрупването на голямо количество лесно разлагащ се естествен компост под дървото.

Албицията (Albizia julibrissin) няма нищо общо с Мимозата (Mimosa pudica), освен това, че са от едно семейство, разбира се. Все пак, макар и погрешно, често пъти Албицията я наричат "Мимоза". Албицията, достига височина от 5 до 12 метра и 7 до 10 метра на ширина. Короната не е плътна и е с неправилна форма. Листата са двойноперести 20 - 45 см дълги и 12 - 25 см широки, разделени на 6 - 12 двойки крила, всяка с 20 - 30 двойки листенца. През есента те не променят цвета си.

Стъблата на Albizia julibrissin нямат бодли. Кората на Aлбицията е нежна и лесно се уврежда от механични влияния. С растежа на дървото клоните се навеждат надолу и изискват подрязване, за да могат да минават автомобили и пешеходци под короната. Подрязването е необходимо и за да развие Aлбицията здрава структура. Албицията е податлива на чупене в областта на чатала заради слабо формиране на шийка или заради слабост на дървесината. Като цяло дървесината е чуплива и може да се счупи по време на бури, но е и лека, което намалява опасността от причинени повреди.

Албицията расте най-добре на пълно слънчево изложение. Може да се развива на глинести, глинесто-песъкливи, песъкливи, слабо алкални почви. Толерира кисели почви, понякога мокри почви, както и добре дренирани такива. Албицията понася засушавания, но има по-плътен зелен цвят и по-привлекателен вид когато нуждите от вода на дървото са задоволени. Не толерира засолявания.

По-голямата част от кореновата система на Албицията израства от два до три дебели корена, започващи от основата на стъблото. Повърхностните корени на Albizia julibrissin могат да повдигат пътна настилка или да пречат при косенето на тревни площи. Падналите на есен листа, цветовете и шушулките се натрупват около дървото и това трябва да се има предвид при засяването му.

Albizia julibrissin се отглежда лесно от семена.

, , , , , , , , , ,
 

Albizia julibrissin - кратки факти

Студоустойчивост по USDA: зона 6 (-23.3 до -17.8℃)
Достига размер: до 12 м.
Вечнозелено: не
Светлина: ярко слънце
Влага: умерена
Период на цъфтеж: лято
Подходящо за саксия: да
Категория: дървета, многогодишни, семена
Семена в грам: 22

Купи семена Albizia julibrissin


Продукт (опаковка):10 бр. семена (кат. № 16)
Произход:собствено производство
Цена:1.50 лв.
Количество:не е налично - направи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 
Продукт (опаковка):100 бр. семена (кат. № 144)
Произход:собствено производство
Цена:5.00 лв.
Количество:не е налично - направи запитване или се запиши в списъка с чакащи
 
Продукт (опаковка):500 бр. семена (кат. № 145)
Произход:собствено производство
Цена:15.00 лв.
Количество:не е налично - направи запитване или се запиши в списъка с чакащи