Разсадник Телопеа - начало

разсадник Телопеа

Екзотични растения, семена и препарати

обратно към всички статии

Обща информация за растенията от семейство Непентесови

Непентесите представляват храсти или лиани с дъжлина до 20 м. със слабо вдървени стебла, разделнополови, хищни растения. Стеблото може да е единично или разклонено, изправено или пълзящо, увиващо се, с цилиндрично или триъгълно сечение, с гладка или мъхеста повърхност. Листата са единични, без дръжки, централната жилка е удължена и видоизмененена накрая в диморфна ловилка (каничка с капаче). В основата на капачето има малко шипче. Ловилките в близост до основата на растението са овални, гледащи навътре, с по две мъхести по ръба или леко назъбени крилца. Каничките израстващи на по-голяма височина (по-близко до върха на растението) са цилиндрично или фуниевидно изтеглени, гледащи навън, с по-малки или никакви крилца. Съцветието на непентесите се развива на върха на стеблото, но без да спира растежа по оста. Самото съцветие няма връхен цвят и продължава да расте и да развива нови цветчета през време на цъфтежа. Цветчетата са дребни и незабележими. Семената са дълги, подобни на власинки.

Растенията от семейство Непентесови са обединени в един род и около 85 вида. Разпростаранени са в Африка (о. Мадагаскар), Южна и Югоизточна Азия, Северна Австралия, Тихоокеанските острови и един вид в Китай. Всички непентеси са хищни растения.

Между различните видове непентеси има много естествени и изкуствено създадени хибриди.

От гледна точка на изискванията към условията на отглеждане непентесите се делят на две категории - равнинни и високопланински видове. Двете групи имат много различни изисквания към температурите и влажността на въздуха, презимуването и т.н. Естествените местообитания на непентесите се намират главно в тропиците и те не се нуждаят от почивка през зимата.
Най - добър субстрат за отглеждане на непентеси се явява сфагновият мъх или торф примесени с груб речен пясък и перлит в равни количества.
Непентесите изискват висока въздушна влажност за да образуват фунии.
В естествената си среда непентесите растат на слънчеви места и получават директна слънчева светлина поне през част от деня. Адекватното осветление е критично за добрият им растеж и при отглеждане на закрито. Силната светлина води до привлекателно оцветяване на ловилките на непентесите.

Високопланински непентеси

Това са непентеси, които в естествената си среда обитават райони с надморска височина над 1000 м. и температури в границите на +10 до +21℃, с чувствителни разлики между дневните и нощните температури, както и вариации на въздушната влажност (по-ниска през деня, по-висока през нощта).

Равнинни непентеси

Това са непентеси, които обитават места с малка надморска височина. Те са приспособени към истински тропически климат с високи температури и висока влажност едновременно.

Автор: Петър Костов, разсадник Телопеа, 20171020.

 
обратно към всички статии